Saturday, May 5, 2012

Holland-Amerika Lijn

De Holland-Amerika Lijn is één van die klinkende namen die getuigen van ons roemrijke maritieme verleden. Iets waar Nederland wel trots op op kan zijn. Dat maritieme verleden dat op enig moment zo'n beetje als de ziel of de identiteit van de natie gold en ons zowel trots als welvaart bracht.


Vanuit het markante, ooit zo fiere hoofdkantoor aan de Rotterdams havens (tegenwoordig een hotel met de wel toepasselijke naam New York) werden schepen over de wereldzeeën gedirigeerd. Vrachtschepen waarvan de namen allemaal op 'dijk' eindigden en de trots van de vloot, de grote passagiersschepen die op New York voeren en waarvan de laatste lettergreep van de naam steevast 'dam' was.Als lagere schooljochie verzamelde ik foto's en wetenswaardigheden van al die Nederlandse schepen. Mijn toekomstdroom was toen om ooit stuurman op de grote vaart te worden en ook de wereldzeeën te bevaren.
Dat is er niet van gekomen maar ik ga morgen wel effe naar de Holland-Amerika lijn.

Niet naar de cruise-maatschappij die het nu geworden is en die vanuit Seattle megalomane drijvende hotels de wereld rondstuurt. Ook niet naar de dansvoorstelling die ook die naam draagt maar naar een optreden van diverse Nederlandse en Amerikaanse muzikanten in Westwoud. Daar verzorgt de Schalm al weer voor de derde keer een wat festival-achtige middag/avond onder ook de vlag van “Holland-Amerika” lijn.met o.a. Eliza Gilkyson:

No comments:

Post a Comment