Wednesday, November 21, 2012

De LSD-professor Timothy

Remember the sixties? Een tijd waar je veel van mijn generatiegenoten (de babyboomers) nog regelmatig met onverholen nostalgie en weemoed over kunt horen spreken. 'Turn on, tune in, drop out' was destijds een gevleugelde kreet onder jongeren en hippies in die 60-er jaren. Die kreet was afkomstig van ene Timothy Leary. Met name door deze kreet en het propageren van LSD als geestverruimend middel werd Leary het ikoon van de hippiebeweging. En werd hij door het zogeheten 'establishment' of de 'gevestigde orde' als een vijand of een groot gevaar gezien die de jeugd maar tot het verderf zou (mis)leiden. (Ene Socrates had zo'n ruim tweeduizend jaar geleden een vergelijkbaar akkefietje aan de hand en die werd toen tot de gifbeker veroordeeld, maar dat even geheel terzijde) Leary behoorde in die roerige sixties tot de meest prominente en gevierde helden van de vooruitstrevende en rebellerende voorhoede van mijn generatie in de Westerse wereld. Ik placht destijds popfestivals in Engeland te bezoeken om dergelijke muziek te horen maar de 'hitsong' van de Moody Blues laat misschien ook in een recentere uitvoering nog iets van die stemming en die bewondering van toen horen.
Timothy Leary's dead. No, no, no, no, He's outside looking in. He'll fly his astral plane, Takes you trips around the bay, Brings you back the same day, Timothy Leary. Timothy Leary.
Legend of a mind
Nu is Timothy Leary, ook wel bekend als de LSD-professor, al een poosje niet meer van deze wereld. Althans? Op youtube doen wel wat duister geënsceneerde filmpjes over zijn dood de ronde die nog wat vraagtekens daaromtrent lijken te willen oproepen. Andere youtubefilmpjes zijn wat informatiever over wie Leary was en wat hij zoal te zeggen had. Vrijheid, genot, intelligentie en de volledig vrije uitwisseling van informatie lijken mij zo de cruciale steekwoorden uit zijn gepalaver dat door sommigen als een boodschap van verlichting en door anderen eerder als staatsgevaarlijk en anarchistisch geraaskal werd opgevat. Hij heeft ons hoe dan ook toch maar mooi een roosje nagelaten. Voor alle helderheid en om misverstanden onder jongere generaties life-coaches en andere psychobabbelaars te voorkomen: de LSD uit zijn bijnaam staat niet voor zoiets als Luisteren-Doorvragen-Samenvatten maar gewoon voor Lysergeenzuurdi-ethylamide en nee, verder heeft Leary, bij mijn beste weten, ook nooit enige bemoeienis gehad met de Leidse Studenten Duikvereniging. Verder had Leary buiten de inmiddels alom bekende en veelgeroemde roos nog wel wat andere ideetjes zoals bijvoorbeeld het achtvoudige model van ons bewustzijn.

No comments:

Post a Comment