Ik heb hier een boekje in de kast staan, dat gebaseerd is op het aikido van Hiroshi Ikeda, en dat als heeft: Center The Power of Aikido.
Weet je ook meteen waar aikidoka’s hun kracht vandaan halen; uit het midden dus!: ofwel vanuit hun centrum.

Wanneer we over het midden, het centrum of het middelpunt spreken, hebben we het bij alles wat beweegt ook over evenwicht en balans. En aangezien wij mensen altijd in beweging zijn, zijn we dus ook altijd bezig met dat midden en op zoek naar ons evenwicht ofwel balans. Je zou het ons lot of de ‘condition humaine’ kunnen noemen dat wij ons leven lang elk moment van de dag onderworpen zijn aan en zo wat moeten stoeien met de zwaartekracht. En dat we ons daar ofwel aan kunnen aanpassen en daar zo goed mogelijk in mee kunnen bewegen ofwel in verzet kunnen gaan en er tegen kunnen vechten.
We ervaren dit dagelijks aan den lijve en zijn er vanaf kindsbeen mee bekend. Vanaf het eerste moment dat we ons wilde bewegen in deze wereld en ooit onze eerste stapjes zetten hebben we hier ervaring mee.

Lopen ofwel je op twee benen voortbewegen is toch wel de meest alledaagse en gangbare vorm van bewegen waar wij mensen bekend mee zijn. De moderne mens heeft een wereld en een leefomgeving gecreëerd waarin dat steeds minder de geëigende manier van je te verplaatsen lijkt te zijn. Hetgeen aanleiding vormt voor de veelgehoorde kreet: ‘zitten is het nieuwe roken’.
Dat (kunnen) lopen is een dermate bekend en natuurlijk gegeven voor ons dat we er doorgaans niet bij stilstaan hoeveel complexe processen dat vraagt van lichaam en geest. Processen die regelen dat we op koers en in balans blijven. Afhankelijk van richting, kracht en snelheid moet de relatieve positie van het middelpunt en het zwaartepunt van het lichaam voortdurend gemonitord en bijgesteld worden. Een hele klus …… als we nog eens naar de eerste stapjes van die peuter kijken.

In dat ons zo vertrouwde lopen kunnen we tevens een paar heel belangrijke sleutels vinden tot de kern van het thema van deze serie blogjes, dat zogeheten ‘interne werk’. En die sleutels vinden we dan in onze ervaring van de wisselwerking van een aantal begrippen uit de klassieke mechanica en de bewegingsleer van het menselijk lichaam zoals: evenwicht, traagheid en beweging. De grap hiervan is dat evenwicht neigt naar een steeds lastiger in beweging te krijgen rusttoestand en beweging dat evenwicht weer verstoort en neigt naar een onwenselijke stabiliteit of althans een die buiten onze controle ligt.
In de Chinese martial arts en met name tai chi wordt dit aangeduid met de term “double weightedness”. In fora over genoemde kunsten is altijd veel te doen en wordt er druk gedebatteerd over dit begrip. Een, volgens mij, zeer gedegen uiteenzetting hierover is deze bijdrage van Peter Ralston.
Een en ander lijkt tot dusver vooral over ons fysieke midden ten opzichte van de zwaartekracht en dus ons fysiek evenwicht te gaan. Vanuit een wat meer holistisch perspectief heeft dat dan toch ook zijn weerslag op ons mentaal evenwicht en op een min of meer evenwichtige verhouding tot de ander. De zogeheten ‘gulden middenweg’ geldt als een algemene common sense benadering. Vanuit de Chinese traditie kennen we “de doctrine van het midden” en ook de Boeddha propageerde “de middenweg”.
Wanneer je op termen als zen, yoga, spiritualiteit en dergelijke zoekt in Google of een andere zoekmachine dan ga je waarschijnlijk op veel afbeeldingen stuiten die de rust en de balans van dat midden moeten weergeven zoals veel mediterende Boeddha’s, veel water en kunstig opgestapelde formaties van stenen.

En op heel veel coaches en al dan niet zelfbenoemde goeroes die jou wel kunnen leren of willen vertellen hoe je lijf, je geest en je leven in evenwicht kunt brengen. Dat hier zoveel vraag naar en belangstelling voor is doet op z’n minst vermoeden dat veel mensen een ernstig gebrek aan rust en/of evenwicht ervaren. Evenals veel onderzoek zal eenvoudig rondom je heen kijken dat ook bevestigen.
Nu is het ook al weer een hele poos geleden dat ik leerde lopen en inmiddels word ik er voortdurend op attent gemaakt dat er een keur aan professionals klaar staat en er allerlei cursussen ontwikkeld zijn om er voor te zorgen dat ik ook mijn laatste stapjes goed in balans en zonder al teveel misstappen kan zetten.
Ik denk dat het zicht krijgen op en het werken aan dergelijk tekort aan evenwicht en balans het beste benaderd kan worden vanuit de lichamelijke ervaring ervan. Lichaamswerk dus en dat kan in vele vormen zoals martial arts, qigong, dans, Feldenkrais, yoga, tai chi en wat er zoal op die markt te vinden is. Om nogmaals aan te geven dat en hoe dat werken met het lichaam de sleutel en de spiegel kan vormen voor de diverse aspecten van het leven hier tot slot een citaat van Paul Linden uit diens boek: It’s all the same – except for the differences. (ook in Nederlandse vertaling verkrijgbaar)
Natuurlijk bestaan er veel ideeën en opvattingen over hoe we zouden moeten leven. Vanuit het perspectief van de krijgskunsten en het lichaamsbewustzijnsonderwijs en vanuit mijn perspectief op deze gezichtspunten, zou ik willen stellen dat er een aantal somatische aspecten zijn die hier centraal staan. Dit kan in z’n algemeenheid ook wel als Centreren (in je midden of in je kracht gaan staan) worden aangeduid en deze aspecten of elementen kun je inzetten en toepassen om je gebruikelijke patronen bij angst- en paniekreacties in te ruilen voor een nieuw patroon.
GECENTREERD ZIJN.
- Structureel bezien is in deze toestand het bewegingsapparaat (skelet, spieren enz.) goed in balans en vrij van spanning.
- Functioneel gezien genereert deze toestand stabiele, mobiele en evenwichtige bewegingen.
- Wanneer we kijken naar hoe we onze intenties vormen en sturen, gaat het om het vormen van bewegingen / handelingen met duidelijke intentionele lijnen of vectoren.
- Vanuit de psychologie bezien houdt deze toestand in dat je zowel uitreikt in of naar de wereld terwijl je tegelijkertijd verankerd blijft in je midden of het zelf; dit is een geïntegreerde staat van kracht en liefde of vriendelijkheid.
- Kijkend naar het aspect van informatieverwerking betekent het dat je je ideeën baseert op bedenken van en zoeken naar wat je daadwerkelijk kunt uitvoeren en je beslissingen aldus “evidence-based” kunt nemen.
- Vanuit ethisch perspectief behelst deze staat van zijn een welwillend bewustzijn van en een oprechte betrokkenheid dan wel zorgzaamheid ten aanzien van de effecten van jouw handelen op de ander en op de planeet.
Hoewel deze beschrijvingen op heel verschillende zaken betrekking lijken te hebben, zijn ze in wezen gewoon hetzelfde in het lichaam. Ze komen allemaal neer op het optimaliseren van de spiertonus, houding, ademhaling en beweging. Ze hebben allemaal van doen met de ervaring van het in balans afstemmen van je bewustzijn, intentie en spierkracht.
<<< vorige – volgende >>>