Wednesday, February 17, 2010

Opvoedingsvragen; online of op de Tupperwaremanier

Onder de kop
AVONDJE PEDAGOGIE MET CAKE
bracht de Volkskrant gisteren een reportage over opvoedparty's.
Volgens het principe van de Tupperwareparty worden vriendinnen en collega's opgetrommeld voor een gezellig avondje pedagogische vraagstukken.
Zonder de mevrouw met de plastic bakjes uiteraard, maar met een opvoedcoach!
Eens iets anders dan een avondje sauna, de kroeg in of een verjaardagsfeest
schrijft Tischa Neve bekend van het EO-programma Schatjes op haar site.
De opvoedcoach die in de genoemde reportage gevolgd wordt is Lisbet Dijkman die werkt volgens de methode Marte Meo. Deze (mij onbekende) methode heet te zijn:
een 'positieve en intuïtieve' opvoedingsleer die eind jaren zeventig is bedacht door de Nederlandse Maria Aarts, maar in het buitenland bekender is dan hier.
Een van de belangrijkste principes van Marte Meo is het 'opkinppen' van handelingen die kinderen moeilijk of niet leuk vinden.
Hier de site van Marte Meo


In hetzelfde artikel wordt in het kader van de 'laagdrempeligheid' melding gemaakt van de Opvoedingscanon zoals door Rene Diekstra en team in opdracht van de gemeente Den Haag opgesteld.
Hier worden in 51 lemma's verschillende onderwerpen, gefundeerd door de actuele wetenschappelijke kennis, kort en overzichtelijk behandeld.

Lijkt mij heel zinnig en pragmatisch gebruik van de nieuwe media en de zegeningen der techniek.
Zoals Diekstra zegt:
Ik stel me voor dat ouders iets opzoeken over een thema waar zij op dat moment tegenaan lopen; misschien raken ze nieuwsgierig en gaan ze meer lezen.

.

No comments:

Post a Comment