Monday, August 29, 2011

Doe mij maar Europa

Hoewel je ze tegenwoordig bijna met een lampje moet zoeken blijken er nog altijd verstandige en moedige politici rond te lopen.
Gisteravond zag ik er één die zich een avondje door Jelle Brandt Corstius liet doorzagen in het programma Zomergasten. Het betrof Guy Verhofstadt die in deze uitzending consequent als u en meneer werd aangesproken.Brandt Corstius stelde zich op wat dubbelzinnige wijze tamelijk Euro-sceptisch op, zoals dat in Nederland op dit moment bon ton schijnt te zijn. Hij kenschetste de pro-Europa houding van Verhofstadt voortdurend als welhaast onrealistisch-utopisch en niet van deze wereld, als een politieke stellingname waar Verhofstadt als een soort dromer hopeloos en moederziel-alleen in zou staan.Dat is wat mij betreft toch niet het geval want hoewel ik niet geheel van dezelfde politieke geaardheid ben als Guy Verhofstadt, deel ik zijn opvattingen over de noodzaak van een sterker federatief Europa met meer macht en meer democratie toevallig volledig.
Ook zijn argumenten daarvoor maken op mij meer indruk dan het vaak provincialistische gewauwel over dit onderwerp zoals dat veelal door de gezamenlijkheid van de vaderlandse pers en onze vaderlandse dorpspolitici recentelijk ten beste werd gegeven.In een mooie speech uit 95 gaf Mitterand de basis en de kern van de pro-Europa argumenten nog eens goed weer:
http://embed.vpro.nl/player/?src=urn:vpro:media:segment:10582862&skin=defaultJawel, ik ben dus even als Verhofstadt en Mitterand een Europeaan en fervent pro-Europees. Bij de Europese verkiezingen heb ik dan ook Newropeans gestemd.
Helaas (b)lijken nog maar weinig mensen warm te lopen voor een democratischer Europa.


No comments:

Post a Comment