Tuesday, June 12, 2012

Bubbelbadderen en bellenblazen

Arcen was dus onze bestemming en verblijfplaats zo'n week geleden.
Het werd weer eens tijd om wat te dobberen, te bubbelen en bellen te blazen in het thermaalbad aldaar en eens wat kwade dampen uit te drijven in de sauna.Je zou het badderen, bellenblazen, geregisseerd ontspannen of kuren kunnen noemen. Mij maakt dat niet zoveel uit; het werkt hoe dan ook ontspannend en je kunt er behoorlijk slaperig en loom van worden.Het gebruik van de sauna is sinds een aantal decennia populair geworden in ons land, maar wij kennen, in tegenstelling tot onze oosterburen niet echt een badcultuur of traditie daarin. Waarschijnlijk ook de reden dat de thermaalbaden die ons land rijk is aan de duitse grens liggen en die worden dan ook druk door duitsers bezocht.Wie meer over het bad, de geschiedenis van de badcultuur en onze schatplichtigheid daarin aan de romeinen wil weten zou eens in Zülpich kunnen gaan kijken. Daar bevindt zich namelijk het Museum der Badekultur met en op opgegraven restanten van romeinse thermen.
En daar vind je allerlei wetenswaardigheden over de ontwikkeling van de badcultuur van de 2de eeuw tot heden.

Over dat museum valt voor duitslezende geïnteresseerden hier nog een dissertatie te lezen.

Wanneer wij in Arcen vertoeven doen wij dat Nabij de Fossa, dat wil zeggen op een mini-camping ergens nabij het beoogde tracé van de nimmer voltooide Fossa Eugeniana.

En als je in dit jaargetij in die contreien vertoefd, moet of wil je uiteraard ook asperges, ook wel het witte goud of de koningin van de groenten genoemd, eten.


Dat doen we dan gewoonlijk ook met veel genoegen. En de lekkerste asperges aten wij onbetwist de laatste jaren steeds bij Haus Deckers in Walbeck, het naburige Spargeldorf aan gene zijde van onze landsgrens.

En voor je het weet is zo'n weekje dan weer om.

No comments:

Post a Comment