Sunday, November 20, 2011

bijGeloof in de Gulden?


Afgaande op de krant en het nieuws van de afgelopen week ziet het er naar uit dat de geesten rijp gemaakt moeten worden voor de mogelijke herinvoering van de gulden. Dan wel te verstaan de nederlandse gulden. Vorige week bond onze grote gedogende goochemerd Geert de kat de bel aan door aan te kondigen dat de PVV dat per direct zou onderzoeken. Want dit taboe moet doorbroken en alle mogelijkheden moeten toch onderzocht worden, nietwaar? Heeft de PVV daar dan de kennis, de intelligentie en de middelen voor in huis? De gulden Graus misschien? Dat toch nog niet maar geen zorgen, ze laten het onderzoek namelijk doen door een onafhankelijk bureau. Onafhankelijk, zei hij toch? Wel, het betreft een bureau van een Engelse econoom die bekend staat als een uitgesproken tegenstander van de euro en waarvan iedereen die daar maar iets van weet zegt dat de uitslag van dat onderzoek op voorhand gegeven is. (So much for independency!)Zouden het onafhankelijke bureau en de PVV dan wel duidelijk voor ogen hebben naar welke gulden ze terugwillen.
Die gulden van z'n laatste dagen die vastzat aan en meedeinde en -lifte op de kracht van de Duitse mark? Maar die Duitse mark is nu toch heus een euro geworden!
Of zouden ze de gulden van de gouden standaard op het oog hebben? Die van bv – ga maar rustig slapen – Colijn, die beginselvast als hij was, die standaard tegen heug en meug wilde behouden en zo nog meer Nederlanders dan nodig in de ellende van de crisis stortte. (Zo heeft de Zangeres zonder Naam indirect toch nog wel een hitje aan deze Hendrikus te danken: ach vaderlief, toe drink niet meer)
Of zouden ze op iets daar ergens tussenin willen mikken?
Of wellicht iets van ver daarvoor? In dat geval lijkt de gouden Carolus me wel me wel een aardige omdat daar toch wel weer een verwijzing naar een vergane Europese eenheid in schuilt. Benieuwd wat het onderzoek daarover zal melden.In zijn VK rubriek De Kwestie stelt Peter de Waard in een parodie op dit onzalige ideetje van Wilders voor:


Rotterdam zijn dukaat en Amsterdam zijn florijn. Als de euro toch uiteenvalt, kan beter iedere regio en stad zijn eigen munt krijgen.


En besluit zijn parodie met:


Een EU met een duizend munten is misschien niet efficiënt, maar het eng denkende deel van het volk is tenminste op zijn wenken bedient.


Met die slotzin lijkt hij de spijker op de kop te slaan want op veel meer dan wat nostalgische en sentimentele argumentatie met een folkloristisch randje en een hoop magisch denken kan men zich toch niet beroepen. Voor de politici die ons op dit soort grappen trakteren zullen er vast nog allerlei opportunistische beweegredenen meespelen.Zelfs de Telegraaf die toch niet van al te pro-Europese of linkse sympathieën beticht kan worden en zelden populistische smeuïgheid uit effectbejag schuwt heeft in een artikel geen goed woord over voor dit mallotige idee en noemt het ronduit desastreus!
Ik ben benieuwd of dit geluid uit deze hoek wellicht nog wat bedenkingen in PVV-kringen kan losmaken maar ik heb daar niet zo gek veel fiducie in; het is immers een partij waar je in bepaalde kwesties wel degelijk van op aankunt en die uitblinkt in het volgen van de leider en het sluiten van de gelederen.Inmiddels lees ik zo her en der dat zo'n 30% van de Nederlanders wel wat in de terugkeer van de gulden ziet! De nieuwe vergulde kleren van de keizer?
Ik geloof dat noch de economie noch de democratie ook maar enigszins gediend zijn met het rumoer rond dergelijke rare oprispingen. Politiek wordt ook wel eens de kunst van het haalbare genoemd maar het lijkt hier wel het kunstje van het onhaalbare te worden.
Zo ben ik zomaar via de euro en geloof op de gulden en iets als bijgeloof terecht gekomen.

No comments:

Post a Comment