Wednesday, May 13, 2015

Vechten tegen shellshock, PTSD of PTSS?

All is Fair in Love and War
luidt een veelgehoord gezegde in het engels.
Maar door hartzeer of liefdesverdriet getroffen worden lijkt me toch wel iets anders dan gebukt gaan onder wat tegenwoordig dan wel PTSD of PTSS heet.

Zo'n honderd jaar geleden werd dat verschijnsel shellshock genoemd.
Hier zet Annessa Stagner het fenomeen Shell Shock in historisch en maatschappelijk perspectief.
We cannot expect science and technology to wipe away all the consequences of war
hoor ik Annessa Stagner hier zeggen.

Het zou op het eerste gezicht misschien enige verbazing kunnen wekken of nogal paradoxaal schijnen dat mensen die door oorlog, agressie en geweld getraumatiseerd zijn nu juist door en in zogeheten 'martial arts' (oftewel 'krijgskunst' of 'gevechtskunst') op basale en tastbare wijze weer contact met en grip op zichzelf, de platte danwel de volle werkelijkheid en het leven weten te krijgen. Wellicht nog nauwelijks verbazingwekkend wanneer we ons realiseren hoezeer de mentale en de lijfelijke aspecten van ons leven in elkaar grijpen en elkaar soms lijken te weerspiegelen.
De praktijk lijkt in ieder geval duidelijk te laten zien dat disciplines als Tai Chi en Aikido hier voor de betrokkenen onbetaalbare, unieke en niet te vervangen diensten kunnen bewijzen.

Tai Chi

The Warrior Within from Jacob White on Vimeo

of hier op Energy Arts

Aikido

Het onderliggende verhaal van Tom Osborn verschilt niet zoveel van dat van Lee Burkins maar zijn weg heet aikido.
Tom's blog
Aikido for veterans

Om oud-strijders van hun pijn te bevrijden kan ook nog een strijd zijn. Dat gaat niet vanzelf maar ook dan kan het blijkbaar nog altijd verkeren!

No comments:

Post a Comment