Friday, August 30, 2013
'The cloud' in beeld
Mensen die iets met of op een computer doen schijnen steeds vaker in de wolken te zijn. Het lijkt inmiddels wel alles 'in the cloud' wat de klok slaat. Er wordt in gewerkt dat het een aard heeft en we bewaren er een bulk aan gegevens in. Dat moet toch een beste wolk zijn. Waar zou je toch zo'n wolk kunnen vinden?
Zelf mag ik graag eens een wolkje of een wolkenluchtje bewonderen of op de gevoelige chip (vroeger was dat een plaat) vastleggen, zoals bijvoorbeeld deze vorige week.
Maar ik kan me toch moeilijk voorstellen dat al dat gecompeuter en die dataopslag in 'zo'n wolk' plaatsvindt. Veel te zweverig en veel te vluchtig die dingen, zou ik zo denken, al blijven ze wel hardnekkig in altijd maar wisselende vormen en gedaanten terugkomen.
Nu stuitten wij dit voorjaar in het Leopold Museum in Wenen bij toeval op een expositie met als thema 'Wolken' of 'Clouds'.
Het doet de mens toch wel goed om zo nu en dan eens in de wolken te verkeren.
Je komt er nog eens voor aardige verrassingen te staan. Zo troffen wij er deze bijzondere wolk aan.
Zou dit dan die befaamde 'cloud' zijn of zou ie er ook ongeveer zo uit zien?
Hij ziet er qua soliditeit in ieder geval een stuk bestendiger uit dan de meeste wolken die ik ooit heb gezien. Bovendien kun je er, zo te zien, ook nog iets in bewaren. Hij blijkt (en dat oogt dan misschien weer wat ouderwets, maar niet alles kan natuurlijk high-tech zijn) toegankelijk middels een touwladdertje.
P.S. Mosterd na de maaltijd maar bedenk nu, een dag later, opeens dat hier natuurlijk een aardige zinspeling met link naar Spelen met de wolken niet zou hebben misstaan.
Thursday, August 29, 2013
Tussen “…” (9) Martin Luther King
Martin Luther King en de grote vraag. What's your dream?Ik heb weinig of niets met zenders als MTV en sla dan gewoonlijk ook weinig acht op boodschappen of berichten van die kant. Maar gisteren zag ik op Google+ toch een foto met een uitspraak van Martin Luther King en een vraag die mij wel trof. Bepaald geen triviale vraag, zou ik zeggen, zeker ook niet voor jonge mensen. Deze afbeelding (zonder toestemming te vragen) maar even geroofd voor het goede doel en hier op dit blog gezet. Goede zet van MTV, chapeau! Iedereen zal vast wel gehoord hebben en iets weten van Martin Luther King. De man die gisteren vijftig jaar geleden die nog altijd inspirerende en richtinggevende speech hield: I have a dream. Met Mahatma Gandhi de grote held en het voorbeeld van het geweldloze verzet. En met figuren als Gandhi en Mandela een zeldzaam voorbeeld van iemand met bijzonder groot moreel gezag.
Tuesday, August 27, 2013
Eigen afwijking eerst
Gisteren las ik op het blog van Henk50 een kritisch stukje over psychodiagnostiek onder het kopje 'Een plaatselijke diagnose'. Die titel suggereert een beetje dat er in het land van psycho-sociaal leed en ongemak nogal eens sprake kan zijn van 'plaatselijke buien en depressies'; en dat blijkt bij nadere beschouwing ook wel heel vaak het geval te zijn.
Henk schrijft:
Daarbij is het opmerkelijk dat de symptomen correleren met het land waar de publicaties verschijnen. De meervoudige persoonlijkheidsstoornis werd vrijwel alleen in Nederland en de USA beschreven en zelden in Duitsland en België. Hyperventilatie wordt in Nederland veel beschreven, maar is in Spanje vrijwel onbekend. Zelfs binnen landen bestaan er grote verschillen. ADHD wordt in het oosten van de USA vijf maal zoveel gediagnosticeerd als in het midden en westen. Zoiets moet al te denken geven. Kennelijk zijn er veel diagnoses die alleen in een bepaald taalgebied of zelfs in een bepaalde regio veel aandacht krijgen.Dat zou ik nou toch ook denken, dat zoiets toch ernstig te denken moet geven. Misschien zijn wat kritische gedachten over de aard of de mate van wetenschappelijkheid, de algemene geldigheid en de reikwijdte van onze psycho-diagnostische categorieën en criteria hier wel op zijn plaats? En welke invloed en effecten mogen we daarbij toeschrijven aan de onvermijdelijke culturele inbedding van psycho-sociale fenomenen? Psychische kwalen lijken dus ook al niet gevrijwaard van enige chauvinistische trekjes. Een bekende uitspraak over het 'eigen volk' parafraserend zouden we kunnen spreken van 'eigen afwijking eerst'; het hemd is nu eenmaal nader dan de rok, nietwaar? En soms stuit je zomaar nietsvermoedend op dergelijke nationale voorkeuren. Toen ik, iets van een jaar of drie geleden, zomaar een zekere belangstelling voor het hoe en wat van de DSM begon te vertonen en en mede in verband daarmee weleens googelde op termen direct verband houdend met het fenomeen autisme viel het me in het bijzonder op dat daar op Nederlandse sites bijna altijd PDD-NOS uit kwam rollen terwijl de sites van onze Britse westerburen voor het leeuwendeel naar Asperger's syndroom verwezen. Alsof ......, ja maar dat kan toch niet waar zijn? Nu was het toevallig ook een Brit, te weten de Engelse filosoof Bertrand Russel die dit fenomeen bijna een eeuw geleden (1927) al eens helder en pregnant aan de kaak stelde:
De manier waarop dieren leren, werd de laatste jaren vaak en met grote nauwgezetheid onderzocht. Over het algemeen kan men zeggen dat alle dieren, die zo zorgvuldig werden geobserveerd, zich zo gedroegen, dat ze de filosofie bevestigden waarin de onderzoeker al voor het begin van het experiment geloofde. Sterker nog: de dieren toonde zelfs het nationale karakter van hun onderzoekers. Dieren in Amerikaanse laboratoria rennen opgewonden rond, met ongelooflijke drukte en elan, om tenslotte door toeval de oplossing te vinden. Dieren die door Duitse geleerden worden geobserveerd, zitten stil te denken, totdat de oplossing tenslotte uit hun innerlijk bewustzijn wordt geboren.Een bepaald interessant aspect, gelieerd aan dit verschijnsel is het zogeheten 'Rosenthal-effect'. Robert Rosenthal richtte zich op 'de psychologie van het psychologisch experiment' een keek welke invloed de zogeheten 'proefleider' op het gedrag van zijn 'proefpersonen' of 'proefdieren' kan en pleegt uit te oefenen. Een boeiend en belangwekkend verschijnsel dat in mijn boekie en in mijn terminologie (met het Hawthorne-effect, self-fulfilling prophecies en het placebo- en nocebo-effect) onderdeel van dat wonderlijke NKK-syndroom uitmaakt en ook nog eens in mijn dagelijks werk onmiskenbaar een belangrijke rol speelt. Wellicht te zijner tijd nog eens iets meer over dat 'Rosenthal-effect', of ook wel 'Pygmalion-effect'.
Monday, August 26, 2013
My two cents
Heel lang lag er een door de loop der tijd verweerd centje op dit zelfde plekje.
Toen het zomaar een keer verdwenen was hebben we er een stuivertje neergelegd.
Dat raakte onlangs ook zoek.
Vanmorgen heb er 'my two cents' dan maar neergelegd.
'For what it's worth', zullen we maar zeggen en ik ben benieuwd hoe lang het er deze keer blijft liggen.
Labels:
bankje,
for what it's worth,
loop der tijd,
my two cents
Tuesday, August 20, 2013
Waarom zijn de bergen zo ….
Dat nu vroeg ene Jules de Corte zich ooit af. Ik weet eerlijk gezegd ook niet waarom ze zó hoog zijn maar ik weet wel dat ze in Oostenrijk nogal wat van die bergen hebben en een paar knap hoge ook. Ze zijn er in ieder geval hoger dan de huizen en het zijn er ook heel veel.
Wij vertoefden in mei namelijk een weekje in Oostenrijk en kunnen dat derhalve bevestigen.
We verbleven eerst een paar dagen in Wenen en zochten daarna bewust de rust van wat bij ons dan wel het platteland heet.
Zoiets hadden we vorig jaar ook gedaan door na de bere-drukte van Berlijn de weldadige rust van Rügen op te zoeken. En dat was ons heel goed bevallen.
Maar de landelijke omgeving in Oostenrijk is, zoals algemeen bekend, natuurlijk maar weinig plat. In Tirol en vervolgens richting Beieren zagen we indrukwekkend hoge bergen; ook wel alpen genaamd.
De bestemming van onze vlucht uit de stad was echter het Murtal in de Steiermarck en daar waren de toppen aanzienlijk minder hoog en veelal getooid met vriendelijk ogend groen.
Daar kwam ik er als slechte en weinig enthousiaste wandelaar, enigzins tot mijn verbazing achter dat bergwandelen, in het juiste en voldoende begaanbaar gebied, eigenlijk best leuk kan zijn. Dit niet in het minst ook tot verbazing van Marian.
Na een eerste poging in het wild en over ook stukjes verboden terrein besloten we de VVV met een bezoekje te vereren en eens een bergwandeling uit het boekje te zoeken. De keus viel op een route over de Frauenalpe.
Via Murau en Schlatting bereikten we, na een mooie haarspeldklim met de auto, de Murauer Hütte vanwaar onze wandeling zou moeten starten. Daar begonnen wij onze wandeling op het Schigebiet Frauenalpe.
Nu ben ik sinds een jaar of vijftien niet zo'n geweldige loper meer en bepaald geen held en weet meestal niet hoeveel ik aankan en hoever ik ga komen. En op dergelijke hoogten (tussen de 1000 en de 2000 meter) lopen is al iets geheel nieuws voor mij.
Klim, klim, zucht, zucht, zweet, zweet en steeds adembenemender uitzichten. Ik kan me opeens volledig inleven in die hartekreet van Jules de Korte: Ich möchte mal gerne wissen, warum sind die bergen so …? juist en hoog zijn ze toch nog wel! Ik kan je nu in ieder geval één ding wel verzekeren, … die vrouwen daar hebben beslist formidabele alpen en dan zijn we nog niet eens tot het hoogste topje geklommen. Maar hoe dan ook vond ik het toch wel erg leuk en enerverend.
Die naam vrouwenalp intrigeert toch wel een beetje en kan diverse vermoedens doen opborrelen. Zou ie minder hoog of steil zijn, zou de vorm iets suggereren? Marian kwam met een plausibeler verklaring; waarschijnlijk kleuren de nu groene skibanen over een maand of zo helemaal geel van een bloemetje dat 'vrouwenmantel' heet.
Ik heb zelf absoluut geen kaas gegeten van die flora en ben (in tegenstelling tot onze immer goedlachse premier, die ons allemaal van ganser harte een nieuwe auto op afbetaling gunt) meer een liefhebber van die mooie en uitgestrekte vergezichten, terwijl Marian ook nog wel oog lijkt te hebben voor het kleingoed in de natuur.
Dat is toch even iets anders dan door de stad banjeren.
Een van de volgende dagen hebben maar weer de (nog iets hogere) hoogte opgezocht; ditmaal voor een wandeling op de Seetaleralpen iets buiten Judenburg.
In Judenburg hadden we desgewenst ook nog het Puch-museum kunnen bezoeken. Maar ondanks het feit dat ook ik als zestienjarige op zo’n opgepimpt brommertje reed, hebben we die gelegenheid maar onbenut gelaten. We verkozen we een bezoekje aan de Winterleiten Hütte van Lisa und Andy dat als pleisterplaats voor de wandelaars aldaar fungeert.
Van daar gingen we te voet verder en werden we alras hogerop of naar hoger sferen verwezen.
En ook hier weer mooie vergezichten op door de zon beschenen dalen en met sneeuw bedekte bergtoppen en zo meer.
Zo hoog wilde wij het niet zoeken. We begonnen hier op zo’n 1800 meter maar kwamen hier en daar toch wel wat plukjes nog niet gesmolten sneeuw tegen.
De bananen die we daar aten, groeien daar overigens niet hoor, die hadden we zelf van beneden meegenomen.
We werden onderweg nog wel gemaand ergens aan te denken, maar wie kan ons alsnog vertellen waaraan?
Labels:
bergen,
Frauenalpe,
Jules de Corte,
Murtal,
Oostenrijk,
Seetaleralpen,
vakantie,
wandelen
Saturday, August 17, 2013
In beeld
Hallo, ben ik in beeld?
De beeltenis van deze opvallende (geel- en mogelijk ook leeghoofdige) verschijning door de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm draagt de titel Big Pumpkin.
Nog tot 22 september te zien op ARTZUID2013
Labels:
ArtZuid,
beelden,
Erwin Wurm,
In beeld,
kunst- en vliegwerk,
verbeelding
Thursday, August 15, 2013
Op de Parade
Dinsdag de 13e hebben wij onder andere eens wat op de Parade rondgekeken.
We aten er vlees en vis
in de cantine,
en bezochten de voorstelling van deze twee dames.
Labels:
dans,
de Parade,
dinsdag de 13e,
Juxtapose,
kleinkunst,
kunst- en vliegwerk,
la Cantine
Tuesday, August 13, 2013
Leeftijdsalgeabracadabra
1 + 1 = 2 kopte ik 365 dagen geleden op dit blog.
Vandaag had ik er 2 + 1 = 3 boven kunnen zetten.
Met wellicht nog de aanvulling dat driemaal scheepsrecht is.
Wat dat dan ook moge betekenen in dit verband?
Die 3 geldt in ieder geval als een bijzonder en zelfs als een heilig getal!
Wat dat dan ook weer moge …?
Met die 63 is het toch weer iets anders gesteld als ik althans de Wikipedia mag geloven. Dan zou 63 qua leeftijd een kritiek jaar zijn en moet het erop of eronder worden. We zullen het wel zien.
Ik vermoed dat ik niet echt voor numeroloog in de wieg gelegd ben maar als de U.S. toch niet zo’n bere-eind hier vandaan gelegen lag had ik het komend jaar misschien nog wel een stukkie route 63 willen rijden.
Labels:
abracadabra numerologie,
getallen,
jarig,
route 63,
verjaardag
Friday, August 9, 2013
Kunst- en vliegwerk rev. (27)
Gebouwen
See intro for info
Here as the title suggests some houses and buildings of varying statue:
The above are all acrylics on board and this last one is oilpastel on board.
<< prev | next >>
See intro for info
Here as the title suggests some houses and buildings of varying statue:
The above are all acrylics on board and this last one is oilpastel on board.
<< prev | next >>
Tuesday, August 6, 2013
Virtueel vandalisme, digitaal en ander ongemak
Na in de loop der jaren eens paar keer eerder door een lastig virusje en heel veel spam lastig gevallen te zijn werd ik dit jaar eens goed te pakken genomen door zo’n vervelend rotvirusje.
Malware, virussen, adware, trojaanse paarden of what have you?
Het is toch eigenlijk gewoon allemaal een vorm van digitale huisvredebreuk of het nu uit een puberale vorm van vandalisme of met het oogmerk op diefstal, spionage of andere puur criminele activiteiten gebeurt. Daar moest de politie naar kijken, zeiden wij dan vroeger, maar de politie heeft, naar het zich laat aanzien, tegenwoordig wel iets anders te doen.
Zouden we de politici dan eens moeten vragen er iets aan te doen?
Toen George W. Bush zo’n jaar of tien geleden eens gevraagd om rigoreuze maatregelen tegen SPAM en de irritante overlast daardoor te nemen, weigerde hij dat met het argument dat dat de economische bedrijvigheid in de VS weleens zou kunnen schaden.
Zelf heb ik onlangs nog eens een oproep aan de heer Wilders gedaan in die richting, maar ja, daar heb ik nooit een reactie op mogen vernemen.
Vorige week leek het er toch sterk op dat ik opeens weer door zo’n gemeen digitaal ziekmakertje bezocht en geplaagd werd. Ziggo blokkeerde onze toegang tot het internet op verdenking van een virusbesmetting. En wel een virusje dat kwistig mailtjes rond zou sturen, spam dus. Zelf zocht ik de oorzaak aanvankelijk elders maar als je in een paar dagen zeven verschillende medewerkers van de helpdesk aan de lijn hebt waarvan de laatste zes toch steeds blijven hameren op dat virus dan ga je ook helemaal denken in termen van virusbestrijding versus databehoud ofwel hoe raak ik niet al mijn gegevens en documenten kwijt. De meeste medewerkers van de Ziggo-helpdesk vonden dat mijn harde schijf opnieuw geformatteerd moest worden. In alle ijl en paniek dan maar weer een nieuw digitaal apparaat aangeschaft.
Inmiddels ben ik dan weer online en de boosdoener lijkt achteraf niet een virus maar, zoals ik al eerder dacht een wat domme actie (teveel foto’s in een mailtje willen versturen) van mijzelf geweest te zijn. Daar kon ik echter hooguit achter komen in overleg met de afdeling 'abuse' van Ziggo en die afdeling leek hermetisch afgesloten en uitsluitend bereikbaar via de mail; en juist ..??.. die werkt dus niet wanneer je geen toegang tot het internet hebt!
En ome Gerrit was ook niet in de buurt.
Al die tijd zaten we ook nog zonder warm water. Maar als zich verder geen virussen heimelijk in de water- of gasleidingen genesteld hebben, moet dat ongemak morgen na plaatsing van een nieuwe CV-ketel ook weer verholpen zijn.
Zoals gezegd, Rutte kan over ons toch niet te klagen hebben; wij geven inmiddels meer geld uit dan ons lief is.
Subscribe to:
Posts (Atom)