Thursday, November 14, 2013

Een dagje Bodensee

Op weg naar Italië, waren we ooit eens langs de Bodensee gereden. Dat was toen in de buurt van Lindau en door Bregenz. Maar daar kan ik me, op wat flarden na, niet zo veel meer van herinneren. Reden om nu we daar toch niet zover vandaan bivakkeerden, die Bodensee eens wat meer op ons gemak aan te doen op, toevallig, vrijdag de dertiende.
De Bodensee is een van de grotere meren in Europa en is gelegen in de bovenloop van de Rijn. Een belangrijke bron van drinkwater voor de wijde omtrek. Diezelfde Rijn die in ons land in zee stroomt en daar zelfs nog wat smeltwater uit Italië loost. LudwigshafenBodenseebluehorizon
Op die vrijdag de dertiende reden we dan richting Ludwigshafen met het idee om vandaar af, waar mogelijk langs het water, de route naar Friedrichshafen te vervolgen. De eerste stop werd inderdaad Ludwigshafen. Een klein en aangenaam plaatsje met duidelijk toeristische trekjes. Bovendien liet de zon zich na een aantal dagen weer eens zien, hetgeen zeker bijdroeg aan het welverdiende vakantiegevoel. LudwigshafenBodenseelangshetwater Half uurtje rondgelopen en vervolgens koffie gedronken aan de waterkant. Iets verder was een trouwerij gaande en werden toeristen door een gids vermaakt bij een reliëf waarop de (plaatselijke?) politiek en actualiteit op de hak genomen werd.
(nog wat foto's Ludwigshafen) LudwigshafenBodenseereliëfrechterpaneel
De volgende stop werd Überlingen, een wat grotere plaats met uiteraard ook een promenade langs de waterkant, een aanlegplaats voor de veerboten en wat jachthaventjes.
De openbare bibliotheek, hoewel uiterst bescheiden, doet zijn naam zondermeer eer aan. BodenseeÜberlingenOpenbiblioboekenkast Het pleintje in het midden van de promenade had een bijzondere beeldengroep annex fontein van een Reiter. BodenseeÜberlingenReitergroep Op enig moment begon het, toen we net de parkeermeter nog wat bijgevuld hadden zomaar weer te regenen. Een terrasje opgezocht waarbij zo'n grote parasol als paraplu dienst mocht doen. BodenseeÜberlingenterras (nog wat foto's Überlingen)
Vervolgens door naar Friedrichshafen, was het plan. Vlak voor Friedrichshafen bedacht ik dat het een grotere stad was en het misschien leuker en handiger was om een kleiner en overzichtelijker plaatsje op te zoeken voor een maaltijd aan de waterkant. BodenseebijÜberlingeb Het eerste plaatsje dat daar voor in aanmerking leek te komen bleek een leuk uitziend parkje maar geen horeca aan het water te hebben. De agrarische sector in deze omgeving was overduidelijk gericht op de wijnbouw. Bodenseewijnbouwrond De volgende poging bracht ons helemaal de verkeerde kant uit en aldus besloten we om terug te keren en ons geluk en vakantiegevoel in Meersburg te beproeven. Dat zag er op de heenweg in een oogopslag wel uit als een pittoresk en typisch Duits plaatsje. BodenseeMeersburgstadspoort Dat bleek bij nadere beschouwing inderdaad het geval. De Altstadt had wel iets van openluchtmuseum met dien verstande dat het nog gewoon en door moderne mensen bewoond werd. BodenseeMeersburgtorentjes BodenseeMeersburgburcht Veel van hen leken voor hun nering dan wel weer afhankelijk van het toerisme. We zagen al geruime tijd zeppelins richting Konstanz over het meer heen en weer gaan, die uit Friedrichshafen kwamen waar ook het Zeppelinmuseum huist. BodenseeMeersburgZeppelin Hier in Meersburg hebben ze daar schijnbaar een mini-uitvoering of een dependance van. BodenseeMeersburgZeppelinmuseum
De Atltstad al kuierend en rondkijkend afgedaald richting Untenstad en waterkant waar natuurlijk weer een promenade langs het water te vinden was met van het begin tot het eind eet- en drinkgelgenheden met terrasjes. Daar bij de één na laatste tent met de naam Seepromenade een smakelijke visschotel gegeten. BodenseeMeersburgavondmaal Who goes down must climb up, nietwaar, dus met volle maag de Steigweg (zo heette die echt en steil was ie) weer omhoog genomen naar de parkeergarage om de weg terug naar ons hotel in Donaueschingen, nabij de oorsprong van de Donau, weer te aanvaarden.
(foto's Meersburg) BodenseeMeersburgSteigweg Dat was een geenszins onaangenaam verpozen deze dag aan de Bodensee. Als elke vrijdag de dertiende toch een dergelijke indruk achter zou laten, zie ik al naar de volgende uit.

No comments:

Post a Comment