Thursday, November 7, 2013

Wetenschap in het nieuws

Gisteren maakte ik in dat deprimerende blogje over de Nederlanders als de sombermansen van Europa terloops melding van een artikeltje daaronder over Ware wetenschap.

Daarin werd ook Frank Miedema, decaan van het UMC Utrecht, ten tonele gevoerd met de nodige kritiek op de mores en de praktijk van het wetenschappelijk bedrijf. Miedema is een van de initiatiefnemers van het project ‘Science in transition’ waarin men nadenkt hoe het beter en eerlijker kan in de wetenschap. Een initiatief dat uiteraard op mijn sympathie en volledige instemming kan rekenen.

Vandaag pakt de Volkskrant uit met een pagina beslaand interview door Tonie Mudde met Frank Miedema over dat initiatief.

Wetenschap is blijkbaar ‘hot’ op dit moment, maar ook ‘crooked’ zoals uit dit interview mag blijken en we natuurlijk al wisten sinds de laaienlichterij van Diederik Stapel onthuld werd.

Wie geïnteresseerd is moet het zelf toch even lezen maar hier even wat veelzeggende kopregels eruit:
‘De prikkels in de wetenschap zijn net zo pervers als bij de banken’

Tijd om de kat de bel aan te binden, vindt Frank Miedema, bestuurder van het Utrechts academisch ziekenhuis: erken dat veel andere belangen goed wetenschappelijk onderzoek in de weg staan.

‘Wetenschappers zijn net mensen: ze hebben zuivere motieven maar ook minder zuivere motieven’

Onder aan de pagina een verwijzing naar een artikel verder in de krant met: Hoogleraren grossieren in bijbanen
Dat artikel door Peter de Waard vinden we dan in het katern Economie en kopt:
Banken en accountantskantoren maken graag goede sier met economen

Hoogleraren stapelen bijbanen op
En begint met de zin: Hoogleraren economie en financiën grossieren in bijbanen. Drie van de vijf hebben nauwe banden met consultants, pensioenfondsen of andere financiële partijen.

Tja als de wetenschap in als geheel een zelfde staat van dienst en niveau van wetenschappelijkheid zou ambiëren of bereiken als ‘de wetenschap van de economie’, dan zie ik de toekomst toch wel heel duister in!

Wetenschap was onlangs regelmatig in het nieuws maar doorgaans nogal negatief of opgeblazen. De knuppel ligt in het hoenderhok en we verwachten hier de komende tijd vast nog iets over te vernemen.

No comments:

Post a Comment