Op vakantie in de Eifel vorig jaar besloten wij de laatse dag dat bekende, toeristische en romantische plaatsje Monschau maar eens aan te doen. Daar waren we echter heel gauw uitgekeken en zo kwamen wij wat zoekend bij Vogelsang ip terecht.
Dat was nu eens niet de naam van een psychiatrische inrichting of een b&b-achtig pension hoewel het zich voor beiden toch wel zou kunnen lenen. Nee het was ooit een NS-Ordensburg.
De welluidende en wellicht wat komisch klinkende naam Clemens Klotz zal de meesten van ons niets zeggen. Maar hij was een Duits architect van wiens hand wij enige tijd geleden al eens een bouwwerkje zagen.
Dat was toen in Prora en nu stuitten we in de Nordeifel weer op een nimmer voltooid bouwsel van deze architect. Nu hoeft dat onaffe je naam als maker/kunstenaar beslist niet in diskrediet te brengen; denk maar eens aan Beethoven en die andere componisten. De bestemming van dit gebouw en de warme welwillende relatie met zijn opdrachtgevers zullen eerder reden zijn om niet al te lovend te worden over deze meneer Klotz, maar dat zegt natuurlijk niet zo veel over de kwaliteit van zijn werk.
Hoewel minder overweldigend dan in Prora leek ook hier de eerste indruk er een van weidsheid en grootheid te moeten zijn en lijkt het als zodanig wel de weerspiegeling van hoe het toenmalig regime zichzelf wenste te zien.
De bouw van Vogelsang begon in 1934. Van 36 tot 39 werd hier onderwijs gegeven in de nationaal-socialistische leer en ideologie. In 40 vielen de bouwactiviteiten grotendeels stil en in 42 werd het ingebruik genomen door de Adolf-Hitler-School. In 45 bezet door het Amerikaanse leger en in 46 werd het een Brits militair oefenterrein. Het Belgische leger nam het complex in 1950 over als militaire standplaats tot 2005.
Inmiddels is het dus weer aan de Duitsers om er iets van te maken en daar wordt druk aan gewerkt.
Het complex is nu een beschermd monument dat dienst doet en verder uitgebouwd wordt als reflectie-, informatie- , expositie- en voorlichtingscentrum inzake het nationaal-socialisme, maar tevens betreffende natuurbescherming en het nationale park als een SchauFenster Eifel.
De folder Vogelsang ip in vogelvlucht zegt: Vrijetijdsbesteding en kritische gedachtewisseling met de geschiedenis van deze locatie gaan in Vogelsang ip hand in hand. (ip staat voor: internationale plaats)
Een flink stuk lager liepen we over de Victor-Neels-brug. Die was gelukkig wel al helemaal klaar en afgebouwd; al sinds 2009.
Maar ook op die brug kwamen we toch geen Koot-en-Bie-typetjes meer tegen.
No comments:
Post a Comment