Thursday, October 6, 2011

Weer eens in WeimarWeimar kwam al eens eerder ter sprake op dit blog. En wel omdat we er dit voorjaar, op weg naar Jena, enkele uurtjes vertoefden. Deze stad beviel ons toen dermate dat we er deze keer wel een paar nachtjes wilden blijven.Bij de Tourist Information was een Weimarcard verkrijgbaar die goed was voor drie dagen toegang tot het openbaar vervoer en korting bij diverse musea en wat daar zoal op lijkt. En ze hebben nogal wat musea en aanverwante artikelen in Weimar.
Aan alle bekende figuren die hier ooit doorgereisd zijn, rondgewandeld of gewoond hebben, is zo ongeveer wel een museum gewijd ofwel hun kasteel, woonhuis of Gartenhaus is als zodanig ingericht en toegankelijk of hun archief huist hier of er zijn huizen, café's en eetgelegenheden naar hen vernoemd en dan kom je nog wat standbeelden van ze tegen en zie je her en der de nodige plaquettes om duidelijk te maken waar deze of gene van hen ooit nog eens gezeten of gegeten heeft.Als tegenwicht van deze overdaad kom je dan ook weer dit soort bordjes tegen:Zo ongeveer half Weimar is, zo lijkt het, ook zo´n beetje tot werelderfgoed uitgeroepen.
Die hele rits bezienswaardigheden in verband met bekende namen zijn wij maar niet afgegaan. Dus hebben we niet in het woonhuis of het tuinhuis van Goethe rondgesnuffeld.

(van Goethe wordt trouwens wel beweerd dat hij het nogal hoog in de bol zou hebben; maar dat komt ws. omdat hij onder al zijn werk schreef: Goet he)
Zo ook het archief van Nietzsche niet gezien en evenmin het Denkmahl ter gedachtenis aan Albert Schweitzer. En in het Bauhausmuseum waren we de vorige keer al geweest.Wat we daar dan wel gedaan hebben is ondermeer:- Wandelen in het park aan de Ilm en in de stad.
- Een uitstapje met de trein gemaakt naar het naburige Jena om mijn verjaardag, enigszins verlaat, nog eens te vieren met een etentje


boven in de Jentower.- We bezochten ook Buchenwald.- In het Stadtmuseum geweest waar behalve het nodige over de geschiedenis van de cartografie ook veel over Weimar tijdens het nazi-bewind te zien was.


En als waarschuwing voor de huidige tijd was er van een heuse Finse de installatie Oilissimo met de tien geboden voor de nieuwe eeuw te zien.- Voor het eerst eens Koreaans gegeten.

- De expositie Ein Europäer in Weimar bezocht in het Schillerhaus en het Schlossmuseum.- Na het kerkhof bekeken te hebben ook de toren van de Jakobskirche maar eens beklommen om eens een beetje overzicht over de stad te krijgen. Het leek ons wel zo verstandig en beter voor de trommelvliezen om er voor te zorgen weer helemaal beneden te zijn voor deze belletjes op het hele uur weer zouden gaan rinkelen.Zo bezochten we dit jaar nogmaals Weimar en Jena.

No comments:

Post a Comment