Thursday, October 11, 2012

Maar ons ben zunig!

Ik heb helaas geen verstand van economie; voor mij is het soms allemaal econoblahblah. Maar economen van naam en faam, bijvoorbeeld omdat ze, zoals Paul Krugman, een Nobelprijs wonnen, roepen al sinds het begin van de crisis, alweer zo'n vijf jaar, dat landen die zich dat kunnen permitteren, zoals Duitsland, Finland of Nederland juist zouden moeten investeren in economische bedrijvigheid in plaats van al te strak en te star te bezuinigen om het begrotingstekort te beteugelen. En dat zwakkere landen als Griekenland of Portugal al helemaal moeten oppassen dat ze hun economie niet kapot bezuinigen.
De meeste Europese leiders, als ook onze regering denken daar toch ietsje anders over en verwijzen daarbij gewoonlijk graag en meer dan eens naar het IMF dat zich al geruime tijd een uitgesproken promotor en aanduwer van stringente bezuinigingen toont.
Nu lees ik toch zomaar opeens in de krant dat het IMF van zijn geloof lijkt te zijn gevallen:
IMF: bezuinigen moet minder drastisch
Op een pagina eerder legt Peter de Waard in De Kwestie uit:
Blanchard bekende dinsdag voor het eerst dat het IMF het multiplier-effect van bezuinigen systematisch heeft onderschat. In die landen die bezuinigen, gaat de economie veel sneller bergafwaarts dan in alle modellen van het IMF was verwacht. Sinds het begin van de Grote Recessie in 2008 is het IMF ervan uitgegaan dat een bezuiniging van 10 miljard tot een daling van het bbp zou leiden van 5 miljard: een multiplier van 0,5. Maar dit getal is gebaseerd op ervaringen met crises in een enkel land. Nu de hele wereld in crisis verkeert is de multiplier veel hoger: van 0,9 tot 1,7. Dit betekent dat een bezuiniging van 10 miljard leidt tot een daling van het bbp van tussen de 9 en 17 miljard euro. De economie wordt zogezegd kapot bezuinigd. Het IMF is van zijn geloof in de heilzaamheid van bezuinigen afgevallen, nu de EU nog.
Is dat nog eens financieel nieuws van de eerste orde na vijf jaar bezuinigingen die hier en daar een aardige economische en sociale ravage aangericht hebben? Een foutje, bedankt? Beetje sneu voor die arme Grieken en Zuid-Europeanen maar zij zullen niet geholpen zijn met dergelijk nieuws. Is het dan wellicht nog een beetje eerherstel voor bij voorbeeld mensen als Roemer en Hollande? Of gewoon mosterd na de maaltijd?
Is economie nu een wetenschap of gewoon ook maar een mening? En wanneer wordt zoiets nou econoblahblah? Wie het weet mag het weer zeggen want ik heb (gelukkig?) geen verstand van economie.

No comments:

Post a Comment