Met hun lichtvaardige aankondiging van een nieuwe ‘doorbraak’ beschadigen onderzoekers de wetenschap en belasten ze bescheidener vakgenoten.zegt hij, en bestempelt de woorden en argumentatie waarmee deze overtrokken claims gemaakt worden als pure kretologie. Ja, dat dacht ik ook maar het stond echt niet in de krant omdat er opeens nieuws onder de zon was maar gewoon omdat de krant nu eenmaal ook volgeschreven moet, toch of niet dan? Volgens mij kunnen we op het terrein van voedingswetenschap en/of medicatie in afzienbare tijd ook nog veel ‘nieuwe ontdekkingen en doorbraken’ tegemoet zien. Evenals op het op het terrein van de hersenwetenschappen of neuroscience trouwens. Ook zo’n gebied van waaruit we met de regelmaat van klok op spectaculair nieuws over allerlei onsamenhangende, nietszeggende elkaar soms tegensprekende ontdekkingen, die ons leven drastisch zullen veranderen, getrakteerd worden. Neurowetenschapper Molly Crockett legt in een praatje voor TED Talk helder en onderhoudend uit hoe die transformatie van wetenschappelijke bevinding en neuropraat naar neuroblahblah, in een vorm zoals de media en de marketeers van het bedrijfsleven het liever zien, gewoonlijk tot stand pleegt te komen: Zou deze wetenschap op zijn beurt nu ook een doorbraak in de aard van die flapdoodle-berichtgeving teweeg kunnen brengen?
Tuesday, March 12, 2013
Neuro- en andere blahblah
De Volkskrant maakte op 4 maart onder de titel ‘Dieet vervangt medicijn’ weer eens melding van een van de grootste wetenschappelijke doorbraken aller tijden.
En dat nieuws(?) wist wel weer wat tongen en pennen los te maken.
Niet iedereen was evenzeer onder de indruk blijkens dit commentaar uit ThePostOnline dat zegt dat de Volkskrant nieuws door gebabbel vervangt. Voor de ware vorser wordt ook maar een link naar het oorspronkelijke artikel gegeven.
Vandaag reageerde molecuair bioloog Bas Delfze in de Volkskrant onder de titel: Van ‘doorbraken’ krijgen we ooit genoeg, op vergelijkbare terughoudende wijze.
Labels:
Bas Delfze,
media,
Molly Crockett,
neuropraat,
nieuws,
schone schijn,
wetenschap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Over dieeten en neuroblahblah gesproken.
ReplyDeleteHet ketogeendieet is daar een bijzonder voorbeeld van