Sunday, May 25, 2014

Europa in de versukkeling?

Het project Europa dreigt te verzanden, in de versukkeling te raken of zelfs uiteen te rafelen. Zo lijkt het althans wanneer je de berichtgeving in onze vaderlandse media eens wat afscant of langszappt. Wat je daar hoort en leest lijkt toch voornamelijk op wat getouwtrek en wat welles-nietes roeperij. Daarbij lijkt 'euroscepsis' zich steeds vaker in ongenuanceerd 'anti-Europa sentiment' te vertalen.
oudekaarteuropa Er stond in ons land zelfs een partij met de naam Anti-Europa Partij op de stemlijst. Wil je het nog gekker hebben?; stel je voor dat iemand met de Anti-Nederland Partij aan onze nationale verkiezingen gaat meedoen!.
Onze premier 'lachebekkie' is nu ook bepaald geen lichtend voorbeeld om de Europa discussie in wat constructieve banen te leiden. Hij zegt: Europa prima maar dan alleen op onze voorwaarden en daar waar wij er beter van worden. Hij heeft blijkbaar moeite met het begrip 'gezamelijkheid' en het is misschien nog het meest sneu voor ons dat wij zo'n premier hebben; maar ja, die stembus nietwaar. Nu is het waarschijnlijk diezelfde stembus, de vermeende 'wil van het volk' en zijn nog driestere rivaal op rechts die onze premier, met een één oog op de verkiezingsbarometer gericht, zo af en toe tot wat simplistische en boute uitspraken verlokt..
Ruttevingertje
Het enthousiasme was ook deze keer weer niet groot; vanavond volgt de uitslag. Europavlag Gisteren las ik in de Volkskrant een artikel door Kustaw Bessems die zich juist met de nodige tegenzin bekeerd schijnt te hebben tot het pro-kamp omdat:
er komt zoveel dreiging van buiten, we hebben een Europese regering nodig. En een flink leger.
Kan hier niet naar het artikel linken omdat het alleen toegankelijk is voor betaalabonnee's. Dan maar een linkje naar:.
Meindert Fennema in de VK,.
Kees Kraaijeveld in de VN en.
Jaap Tielbeke in de Correspondent.
Zelf ben ik overigens ongeveer net zo eurokritisch als Geert Mak. EuropeMoreau

No comments:

Post a Comment