Wednesday, November 25, 2015

Koichi Tohei - ki-aikido

Het moderne aikido kent, zoals gezegd, diverse stijlen, scholen en richtingen.
Ik zal ze hier niet proberen op te noemen maar geïnteresseerden kunnen natuurlijk altijd bij de firma Google te rade gaan .
In dat verband wil toch één persoon wel speciaal vermelden en dat is Koichi Tohei.
Samen met Kisshomaru Ueshiba kan Koichi Tohei beschouwd worden als de belangrijkste invloed op en vormgever van het na-oorlogse aikido.
koichi-tohei-morihei-ueshiba-c1952-optin
Toen het levenseinde van Morihei Ueshiba naderde, verkeerde menigeen in de verwachting dat Tohei hem op zou volgen. Dat bleek niet het geval; wel bleef hij de hoofdinstructeur van de Hombu dojo, terwijl de zoon van Ueshiba de tweede doshu werd.
Tohei wilde meer nadruk leggen op het fenomeen 'Ki' en aandacht besteden aan het cultiveren daarvan. Om die reden verliet hij in 1974 de Hombu dojo en richtte zijn eigen organisatie op; de Ki-society met Shinshin Toitsu Aikido.Wat betreft de ideeën van Tohei over wat wel de 'unification of body and mind' genoemd wordt, hier een citaat uit de Wikipedia:
Through his lifetime in wars abroad and at home, and through his experiences with Aikido, in Sokushin no Gyo at the Ichikukai dojo, and the Japanese Yoga teachings of Tempu Nakamura, Tohei realized four universal principles that he felt should be used in all Ki Society practice, and in everyone's daily life.

Keep One Point
Relax Completely
Keep Weight Underside
Extend Ki

No comments:

Post a Comment