Monday, November 30, 2015

Puur plagiaat

Dit is weer puur plagiaat; dat kan en zal ik niet ontkennen. Of mag het, met enige fantasie, ook citeren of uitbesteden heten? En ik weet niet of het zomaar mag en kan maar vanwege de nog na trillende kop van de spijker hier gewoon even integraal Arnon Grunberg's Voetnoot uit de Volkskrant van vandaag:
Voetnoot Ontkenning

Kamel Daoud won de Prix Goncourt voor de beste debuutroman voor zijn boek Moussa of de dood  van een Arabier, waarin hij stem geeft aan de Arabier die door Meursault werd gedood in De vreemdeling van Camus.
Recentelijk publiceerde The New York Times een essay van Daoud waarin hij schrijft: 'Daesh [IS] heeft een moeder: de invasie van Irak. Maar Daesh heeft ook een vader, Saoedie-Arabië en zijn religieus-industriële complex.'
Daoud heeft gelijk. IS heeft weliswaar filialen in diverse landen, onder andere Egypte en Afganistan. De strijd van het Westen tegen IS blijft dubbelzinnig zolang dat Westen uitstekende relaties onderhoudt met Saoedie-Arabië.
Nog merkwaardiger wordt het als wij IS het hedendaagse nazisme gaan noemen, terwijl wij de vader van IS voeden. IS moet verdwijnen, maar IS vergelijken met de nazi's is subtiele Holocaustontkenning.
Onwetendheid mag een excuus zijn. Soms echter is het verschil tussen onwetenheid en slechtheid minimaal.


Arnon Grunberg
Aldus de woorden van ene Grunberg dus, die ik overigens wel vaker zomaar eens citeer.

No comments:

Post a Comment