Thursday, October 3, 2013

Willibrord in Echternach

In Echternach hielden ze ruim duizend jaar geleden dus al lijstjes bij van kerkelijke zaken en vestigingen, tot zelfs in het Noordhollandse zoals in Wognum.
Wognum_wapen

Ze hebben daar ogenschijnlijk nogal wat op met kerk, geschiedenis en traditie. En vooral ook met ene Sint Willibrord. Het meest opvallende kerkgebouw is duidelijk de abdij en basiliek van Echternach.
Willibrord voor de kerk

Natuurlijk niet de enige kerk in Echternach, maar zeker een indrukwekkende voor een stadje van rond de vijfduizend inwoners. Willibrord, ook wel bekend als de ‘apostel der Friezen’ of de ‘apostel der Lage Landen’, was de stichter van deze abdij. Hier en daar kun je zijn beeltenis in een wat sinterklaasachtige gedaante ontwaren.
Willibrord parking

Onder de Basiliek bevindt zich het graf van Willibrord in de crypte.
De crypte

Bij ons, ‘boven het Noordzeekanaal’, pleegt de naam Willibrord al gauw enige associaties op te roepen met een stichting en instelling te Heiloo. In Echternach roept de naam Willibrord vast ook de nodige maar wellicht wat associaties van een andere orde op.
Willibrord in de kerk

Daar wordt jaarlijks ter ere van hun patroon Sint Willibrord jaarlijks op derde Pinksterdag de springprocessie gehouden.Deze processie werd in 2010 opgenomen in de Orale en Immateriƫle werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Caput et frater martyrum

No comments:

Post a Comment