Wednesday, January 15, 2014

Lust je nog peultjes?

Over onze voeding valt veel te zeggen. Dat wordt overal en in allerlei fora en discussies dan ook driftig gedaan.
Moet het eten vooral lekker zijn of moet het vooral gezond zijn? Maar wat is dan gezonde voeding? Dat vertelt de wetenschap ons toch wel even of ....? Ook naast en soms tegen de geldende wetenschappelijke inzichten in roeren zich momenteel ook nogal wat meer ideologisch of op onze evolutionaire ontwikkeling geïnspireerde voedingsguru's met hun inzichten en ideeën op bijvoorbeeld paleo of andersoortige blogs. En er zijn nogal wat blogs die over voeding gaan; in ieder geval kunnen de lekkerbekken onder ons terecht bij miljoenen culinaire blogs.
En wanneer hebben we dan genoeg gegeten? Ook daarover kunnen we nog wel een poosje doorkauwen. Honger en gebrek aan voedsel was toch altijd het grote probleem? Toch vertellen de cijfers ons dat het aantal mensen dat last heeft van obesitas inmiddels even groot is als het aantal mensen dat nog honger moet lijden. Dat zou misschien niet zo'n probleem zijn wanneer er 80 of 800 mensen honger leden maar het zijn er nog altijd ruim 800 miljoen!
De wereldvoedselvoorziening is een zeer omvattende en een mondiale onderneming. Louise Fresco vroeg onlangs in de mooie serie Fresco's Paradijs aandacht voor diverse aspecten van en de onvermijdelijke haken en ogen aan die taak.
Nu is hier in Nederland honger en gebrek waar het de voeding betreft niet het probleem. Wij worstelen meer met de overdaad en keuzeproblemen. Wat is wel of niet gezond? Worden we niet te dik? hoe zit het met de voedselveiligheid? Wat is het juiste voedsel om bijvoorbeeld redelijk gezond en fit toch minstens honderd te worden? Worden we niet in de maling genomen en te afhankelijk gemaakt door oppermachtige giganten uit de voedingsindustrie?
De Correspondent bericht ook met enige regelmaat over deze en aanverwante kwesties. Het houdt toch allemaal wat, met die vragen rond en over dat eten van ons; maar we moesten het toch gewoon maar weer elke dag lekker blijven doen en ervan genieten, vind je ook niet? De vraag blijft dan natuurlijk wel hoe we dat willen doen en organiseren.

No comments:

Post a Comment