Friday, November 23, 2012

Undiscovery

Je hebt nieuws en je hebt bijzonder nieuws. Wat je dan als bijzonder nieuws aan wilt merken, daar valt natuurlijk over te twisten. Maar vandaag las ik iets in de krant over een 'desontdekking' waar ik toch wel even vreemd van opkeek. Er blijkt namelijk zomaar een eiland verdwenen. Het eiland dat op Google Earth en Google world maps aangeduid staat als Sandy Island en al zeker 18 jaar in The Times Atlas of the World vermeld staat als Sable Island kan door wetenschappers in de werkelijkheid niet teruggevonden worden. Wat men tijdens een expeditie van 25 dagen wel vond was zout water tot een diepte van minstens 1400 meter.
Reactie van Google? Niet lachen hoor, maar de woordvoerder zegt: dat ze zich baseren op diverse betrouwbare bronnen bij het maken van de kaarten, (zou dat net zoiets zijn als het evidence-beest?) en
De wereld verandert voortdurend en we proberen deze veranderingen steeds bij te houden.
Dat laatste lijkt me niet onverstandig om de kloof tussen theorie en praktijk toch een beetje overzichtelijk te houden en niet al te zeer op drijfzand te bouwen. Het zou ook helemaal zo gek nog niet zijn als economen, politici en beleidsmakers dat ook eens wat vaker zouden proberen.
Nu is het in principe vrij simpel om te checken of de ‘landmarks’ die op de kaart getekend staan ook in het terrein aangetroffen worden. Het blijkt in de meeste andere kwesties helaas vaak heel wat minder eenvoudig om vast te stellen of de kleren van de keizer echt zo mooi zijn als wel wordt beweerd.

No comments:

Post a Comment