Tuesday, April 30, 2013

En wat wilde april dan?

De laatste dag van deze maand is wel weer uitzonderlijk overdadig oranje gekleurd met de troonswisseling, gedoe rond een zogeheten koningslied en ander ludiek volksvermaak. Zo staat deze maand er toch heel wat gekleurder op dan de vorige drie want toen ik daar op terugblikte zag ik nog een overwegend witte wereld. oranjegekte April was overigens ook wederom de maand van de filosofie. Ditmaal was het thema ‘schuld en boete’ en dan met name in relatie tot ons economisch systeem en het huidige falen daarvan. Een thema dat momenteel toch zeker actueel lijkt en volop interessante vragen zal oproepen. Op dit blog was daar overigens niet zo veel van te merken en ik heb deze keer ook helemaal verzuimd om het themanummer van Filosofie Magazine aan te schaffen. FiloMaglogo Wat april zoal wil weet ik natuurlijk niet maar ik wil in verband met genoemd thema tussen het oranjegedruis door nog wel even drie, naar mijn smaak, zeer lezenswaardige boekjes aanbevelen: Nietalles
Niet alles is te koop; De morele grenzen van marktwerking
door Michael J. Sandel Uitgeverij Ten Have ISBN 978 90 259 0180 6 BorderlineTimes
Borderline Times; Het einde van de normaliteit
door Dirk De Wachter Uitgeverij Lannoo Campus ISBN 978 90 209 9676 0 Schuldgevoel
Schuldgevoel; Over de behoefte aan dingen die we niet nodig hebben
door Coen Simon Stichting Maand van de Filosofie ISBN 978 90 477 0556 7
En dan maar het nodige leesplezier toegewenst in de maand dat, naar men zegt, alle vogels een ei zouden leggen.

Wednesday, April 24, 2013

Prora

Onze vorige vakantie bracht ons ondermeer naar Rügen, een eiland in de Oostzee. Daar zagen we in Prora het langste gebouw dat we tot dan toe ooit hadden gezien. Zondermeer een architectonische bijzonderheid te noemen. Het lijkt erop dat veel mensen het toch eerder zouden classificeren als een architectonisch gedrocht en een wanstaltige vertoning. Los van de megalomane indruk door de omvang zal de geschiedenis van het gebouw daar zeker een rol bij spelen. Het werd namelijk opgezet als een soort massaal biovakantie-oord door de nazi’s middels hun reisbureau KdF ofwel Kraft durch Freude. De Duitse arbeider zou voor zijn inzet voor de op bouw (lees:(oorlogs-)industrie) van het Derde Rijk van een welverdiende vakantie moeten kunnen genieten. De bedoeling was om 20.000 badgasten te herbergen. Het moderne leven stond toen al in de steigers. Maar het is niet zover gekomen dat het als zodanig dienst kon doen. ProraNoordwaarts Na de oorlog hebben de Russen het als interneringskamp gebruikt en nog even een begin gemaakt met de sloop ervan, maar dat viel dusdanig tegen dat ze daar maar vanaf zagen. Daarna deed het complex dienst als kazerne voor aanvankelijk Russische en vanaf de vijftiger jaren Oost-Duitse militairen. Nu is het de vraag of het enerzijds als monument gespaard zou moeten worden en anderzijds welke bestemming en functie het als zodanig zou kunnen worden. ProrarichtingZuid Het is hoe dan ook een bijzonder gebouw, een langgerekt kolos langs het strand van bijna vijf kilometer. Duidelijk in verschillende stadia van verval en in een klein gedeelte nog onderdak biedend aan een jeugdherberg en een particulier museum. In september bezochten we dat museum waarvan de collectie op ons een beetje overkwam als wat hap-snap bij elkaar geraapt. Ik vermoed toch dat veel Oost-Duitsers hier wellicht toch door nostalgische gevoelens van hun ‘toen was geluk nog heel gewoon’ periode en herinneringen aan die al dan niet zo goeie ouwe tijd overmand zouden kunnen raken. Ingangmuseum Dit toch indrukwekkende bouwwerk figureert ook nog vrij dominant in een speelfilm.

Friday, April 19, 2013

Smart en bij de tijd?

Onlangs hebben we de klok weer eens een uurtje vooruit gezet om toch maar bij de tijd te blijven. Maar soms lijkt er toch wel iets meer voor nodig dan zo’n verdwaald uurtje om bij de tijd te blijven. Zo bedacht ik dat ik dan ten lange leste ook maar eens ‘smart’ moest gaan doen. twelveyearoldaround Maar dat gaat niet zomaar hoor, ‘smart’ worden. Om te beginnen moet ik het ding, door een vrije stupide actie van PostNl (daar lijken ze toch wat minder ‘smart’ en snugger en niet zo erg op tijd), drie dagen nadat ie bezorgd zou worden zelf op komen halen. Lumia620back Dan kan het nog een poosje duren voor je nummer overgezet is naar dat ‘slimme foontje’ en dat duurde in dit geval nog tot een week na ontvangst. smartphonepizza Maar dan is het toch zover en kan ook ik mezelf zo’n slimmerik of ‘smartass’ wanen. Ik kan nu muziek luisteren op dat ding, er foto’s mee nemen, op de kaart zien waar ik mij op enig moment bevind, een treinreis plannen en zien hoe laat ik op welk perron moet zijn om over te stappen en naar ik vernomen heb nog veel meer als ik maar even de moeite neem om me wat in de tienduizenden en tja inmiddels honderdduizend-plus beschikbare apps te verdiepen. Lumia620front Nu nog eens even kijken of ik er ook mee telefoneren kan. Tja … toch weer meer nieuw spulblackberry-cartoon-2

Thursday, April 18, 2013

De leeftijd!

Ik loop zo net, na even wat boodschappen in het dorp gedaan, te hebben weer naar huis en het valt me na de zoveelste fiets die net omgaat of al plat ligt op dat er wel erg veel fietsen omwaaien vandaag. Mijn fiets toch niet, denk ik nog .. stevige standaard dus .. eh mijn fiets? .. was ik niet net heen op de fiets gekomen? Tja dan maar weer even omkeren en de fiets ophalen! De eerste reactie van een collega die ik toevallig tegenkom en het vertel:
Dat is de leeftijd!
Tja.. zij zal het vast wel weten want ze is ongeveer even oud als ik.

Sunday, April 14, 2013

Terug naar normaal?

Deze dagen werd het nieuws in ons land vooral beheerst en zo goed als overspoeld door de opening van het hernieuwde oude Rijksmuseum. Het zag er in de media ook allemaal erg mooi uit. Een voor een ieder te volgen, niet al te overdadige (wat niet echt van de media-aandacht rondom dit gebeuren gezegd kan worden) en een van onze geschiedenis verhalende presentatie van een greep uit de collectie en dat in een entourage die weer meer oogt als oorspronkelijk door de architect bedoeld. Neerlands trots en visitekaartje. De rescensies waren wereldwijd nagenoeg onverdeeld lovend. Rijksheropen Dezer dagen werd ons land even bezocht door Allen Frances, wiens woorden eerder op dit blog aangehaald werden. Hij was hier in verband met het verschijnen van zijn boek ‘Terug naar normaal’. Ook een pleidooi voor wat meer helderheid en wat meer oog voor de oorspronkelijke bedoeling van in dit geval een classificatie systeem van onze mentale (al dan niet of mate van) gezondheid en wat in deze normaal mag heten. Dat we het een diagnostisch systeem noemen wat het klip en klaar niet is, zegt al genoeg dat enige duidelijk hier toch minstens ten node gewenst is. Terunaarnormaal In een interview met Tonie Mudde in de Volkskrant verwoordt Frances zijn missie enerzijds als een mea culpa, vanwege zijn leidende en voortvarende rol in de architectuur en de totstandkoming van DSM-4, en anderzijds als een j’accuse en waarschuwing naar de komende DSM-5, omdat dat meer van dezelfde onbedoelde en onwenselijke effecten zal hebben, naar het zich laat aanzien, als de vierde en vorige versie van dit Classifying Manual. DSM-V-preparation--300x252 De waarschuwing van Frances richt zich met name op de ontwrichtende en ziekmakende gevolgen van overdiagnostiek voor zowel individu als samenleving. En daarbij wijst Frances op de dubieuze rol, invloed en marketingstrategieën van ‘Big Pharma’ ofwel de farmaceutische industrie. Op, zeg maar, het verdienmodel van de farmaceuten die er steeds beter in lijken te slagen om de kassa te laten rinkelen. dsm Op de vraag van Mudde wat Nederlandse behandelaars dan te doen staat wanneer over een maand de nieuwe DSM zal verschijnen, luidde de woorden van Frances:
‘Hun gezond verstand gebruiken: negeren dat boek.’
Wat al dan niet normaal mag heten zal altijd in zekere mate aan discussie onderhevig blijven. Frances levert met zijn waarschuwingen in ieder geval een zinnige bijdrage aan de actuele discussie. Voor wie zijn waarschuwing voor ‘valse epidemieën’ wellicht wat overtrokken in de oren klinkt, raad ik aan ook ‘Borderline Times’ eens rustig en aandachtig door te lezen. BorderlineTimes ‘Borderline Times’ is het boek van de Belgische psychiater Dirk de Wachter met de ondertitel ‘Het einde van de normaliteit’, dat onlangs in ons Nederlandse taalgebied toch een gevoelige snaar leek te raken. Daarin legt de Wachter de huidige maatschappij met alles en iedereen, dus ook wijzelf, erop en eraan, bij wijze van spreken op de sofa om ons eens langs de meetlat van de DSM te screenen op de diagnose BPS of ‘Borderline Personality Disorder’. Deze diagnose wordt gesteld wanneer iemand op 5 van de 9 kenmerken scoort. Het resultaat is ietwat onthutsend in de zin dat we als collectief maar ook veelal als individuen ruim voldoende op de 9 kenmerken blijken te scoren. Wie het verhaal en de argumenten van Dirk de Wachter inhoudelijk en zinnig weet te riposteren wordt bij deze uitgenodigd om dat dan ook eens te doen.
Doe eens normaal!
En als we het dan toch over ‘normaal’ hebben, komt al gauw een wat doldrieste politicus in beeld die onze altijd goedlachse doodnormale minister-president eens, als door de hond gebeten, toe beet: Doe eens normaal , man! Dat was een veelgehoorde kreet en inmiddels ook de titel van een boek van Malou van Hintum dat in de discussie rond normaliteit en DSM diagnoses ook bijzondere aanbeveling verdient. Doe eens normaal De boodschap luidt in bijna alle gevallen dat om een beetje normaal groot te groeien en vooruit te komen we soms ook een (wat) stapje(s) terug moeten kunnen doen. Het kan verkeren, zeggen we Brederoo dan maar weer eens na, nietwaar?

Thursday, April 11, 2013

Wat zit er dan zo vast?

Een frozen shoulder wil dus zeggen dat je schouder een beetje tot een beetje boel vast zit. Daar heb ik al enige tijd last van en toen een kuurtje diclofenac geen verlichting wilde brengen werd ik door de huisatrs door verwezen naar de fysiotherapie. schouder De fysiotherapeut spreekt gewoonlijk over een ‘frozen shoulder’ en de arts meestal over een ‘capsulitis adhaesiva’, maar dat is dus ‘one and the same thing’ om het ook maar eens niet in het Nederlands te zeggen. In het Nederlands zouden we zoiets vast een ‘vastzittende schouder’ noemen. schouderpijn Maar er lijkt hier en daar toch wel wat meer vast te zitten of wat hinderlijk stroef te gaan dan alleen mijn schouder. klem Ik had toevallig juist mijn zorgverzekering, op aanraden van deze en geen, over laten zetten van het meest uitgebreide naar een meer gangbaar pakket. En wilde wel eens weten hoe het nu met de vergoeding zat. De zorgverzekeraar dus maar gebeld die mij, na uitwisseling van wat personele gegevens, kon meedelen dat de fysiotherapie tot duizend euro vergoed zou worden. Mooi, geen zorgen dus. spieren De fysiotherapeut, die als professional uiteraard weet dat mijn klacht tot de chronische klachten behoort en ook dat de behandeling van mijn schouder dan uit de basisverzekering betaalt hoort te worden (omdat het als zodanig ge-oormerkt staat op een nieuwe strengere en geschoonde lijst die onlangs van overheidswege werd uitgevaardigd) dient intussen een overeenkomstige aanvraag in bij mijn zorgverzekeraar. zorgaanvragen Als ik na de vierde sessie fysiotherapie thuis kom, prijkt daar een brief van de zorgverzekeraar op de mat. Daarin lees ik dan ietwat tot mijn schrik en verontwaardiging dat er fysiotherapeutische hulp voor mij is aangevraagd maar dat de kosten niet vergoed zullen worden. Waarna, in ambtelijke taal, als reden wordt aangegeven dat ik ouder dan 18 jaar ben en mijn medische indicatie niet zou voorkomen op bijlage 1 van het Besluit zorgverzekering en dat dat besluit is vastgesteld door de overheid en onderdeel is van de verzekeringsvoorwaarden. Dan volgt: ‘Hebt u een aanvullende verzekering? Dan hebt u misschien toch recht op een (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten’ met nog wat mits-en en maar-en daarbij. Nee Wat heb ik nu dan weer aan m’n kar hangen? Ik zal dit toch niet zelf hoeven te betalen? Ruim een week geleden kreeg ik toch echt nog telefonisch te horen dat een dergelijke behandeling voor duizend euro gedekt was? vraagtekens Als ik een vraag of een klacht heb, zo besluit de brief, kan ik de verzekerings-voorwaarden op de website raadplegen. Zoals zich laat raden word je daar nu ook bepaald niet direct wijs uit dus maar eens dat nummer gebeld dat vermeld werd in geval je geen internet hebt. paper_pile Daar kreeg ik een aardige mevrouw aan de lijn die braaf mijn klacht aanhoorde en na uitwisseling van enkele personele gegevens mijn dossier op haar schermpje had. Aan de hand daarvan kon ze me uitleggen dat de brief bedoelde te zeggen dat de behandeling niet uit de basisverzekering zou worden vergoed (zonder dat dat expliciet in de brief vermeld werd) omdat mijn klacht niet chronisch zou heten of althans niet als zodanig aan te merken in het eerder genoemde besluit vermeld stond. Volgens haar was de fysiotherapeut waarschijnlijk niet zo goed op de hoogte van de nieuwe lijst van het Besluit en zou dat de aanleiding tot verwarring kunnen zijn. Maar ze wist me echter ook al gauw gerust te stellen in de zin dat die duizend euro dekking wel degelijk correct was edoch uit de aanvullende verzekering moest komen. artofrelaxing Toen vroeg ik me toch zomaar op eens af waarom, als deze mevrouw van het call-center dat zo van haar schermpje kon lezen, de afdeling Declaratieservice dat niet even met hetzelfde gemak in de brief had kunnen vermelden? Zou mij toch wat ergernis en een slecht humeur bespaard hebben. De mevrouw was vol begrip, eens te meer nadat ze kennis had genomen van de formulering in de brief en ze zou beslist gaan aankaarten dat zoiets anders en beter zou moeten.
Bij de volgende sessie fysio blijkt de therapeut dezelfde brief ontvangen te hebben. Hij bleek daar ook al niet zo gelukkig mee want dat betekent nodeloos extra werk en rompslomp. Zoals ruggespraak met de huisarts die doorverwees op de diagnose ‘capsulitis adhaesiva’, zoals in mijn medisch dossier te lezen valt; zou een goedfunctionerend EPD-systeem in dergelijke gevallen wellicht prettig en nuttig kunnen werken? De fysiotherapeut laat me nog de lijst van het Besluit zien waar onmiskenbaar zwart-op-wit vermeld staat dat de ‘capsulitis adhaesiva’ ofwel de ‘frozen shoulder’ ook in de afgeslankte nieuwe lijst onder de basisverzekering valt. (Thuis kom ik erachter dat een ieder die even de moeite neemt het eens te googelen, een tip die onze minister van volksgezondheid weleens wil geven, dat zo onder punt B 7 van de bijlage zou kunnen vinden!) Bovendien diende de fysiotherapeut die zelfde week nog twee identieke aanvragen op eendere indicatie in bij dezelfde verzekeraar die wel werden toegewezen??? De aanvraag kon dus opnieuw gedaan worden. trekkervast Thuis dacht ik, kom laat ik die aardige mevrouw van de zorgverzekering nog eens bellen om haar te informeren hoe de vork nu werkelijk in de steel lijkt te zitten. Maar toen kreeg ik een andere mevrouw aan de lijn die ik het maar even probeerde uit te leggen. Dat bleek niet zo’n bijster goed idee en het had meer iets van langs elkaar heen praten. Deze mevrouw reageerde geheel volgens protocol en liet zich dus niets uitleggen. Wel wist ze me te vertellen dat alles geheel en al volgens de regels gegaan was en daar met een lichtelijk geïrriteerde toon aan toe te voegen dat dergelijke indicatiestellingen en toewijzingen gedaan worden door een zogeheten ‘medisch adviseur’ die daar speciaal voor gestudeerd heeft en heus wel weet wat ie doet. Paperassen Inmiddels zijn we dan zomaar een paar weken verder en heeft de fysiotherapeut een nieuwe aanvraag ingediend die ook weer afgewezen wodt. Hij belt daarover ook met de zorgverzekeraar en krijgt ook een mevrouw van het callcenter te spreken. Deze mevrouw bekent ruiterlijk vaak echt niet te weten wat al die termen die ze voorbij ziet komen betekenen maar wat ze wel weet te vertellen is dat ergens in de aanvraag of in de administratie van de huisarts duidelijk staat: CAPSULITIS en niet CAPSULITIS ADHAESIVA en ja dan kan zij dat natuurlijk niet zomaar op haar eigen houtje gaan veranderen, dat zullen we toch wel kunnen begrijpen. vastenopslot Ja, dat zal elke rechtgeaarde, soms tot op het bot verambtelijkte, gemiddelde Nederlander vast begrijpen, denk ik dan; waar beschuldigen Nederlanders hun oosterburen ook alweer altijd zo gretig en gemakkelijk van? reevast Hoe dan ook er is een nieuw papiertje bij de huisarts opgehaald waar nu duidelijk zowel CAPSULITIS ADHAESIVA als FROZEN SHOULDER op vermeld staat en dat is wederom als aanvraag voor vergoeding uit het basispakket ingediend. klemvast Dan weer een paar weken later ontvang ik weer een brief. Deze brief valt zo’n 14 dagen na dagtekening bij mij op de mat en geeft hopelijk definitief uitsluitsel. Volgens dit verhaal mag ik indien nodig op een jaar behandeling rekenen met aftrek van het eigen risico en/of de eerste twintig behandelingen als die niet deels uit de aanvullende verzekering vergoed worden; maar of dat al dan niet het geval is vermeldt dit verhaal niet. univesponsoring Zo’n schouder is echt maar niks, hoor, maar het ziet er toch naar uit dat daar met de nodige oefening en fysiotherapie toch weer heel wat beweging in valt te krijgen. Maar zo’n zorgverzekeraar (die graag wat sportprogramma’s op de TV mede mogelijk maakt) …. om daar wat beweging in te krijgen, daar word je toch soms wel wat moe(deloos) van. Je voelt je dan net zo’n Don Quijote in gevecht met ambtelijke molens die ingekapseld lijken in bureaucratische onwetendheid. Ja, dat lijkt me een aardige diagnose: ‘capsulitis ignorantia bureaucratica’, een probleem waar we regelmatig bij diverse instanties tegenaan lopen. Misschien kunnen ze daar bij de zorgverzekeraar ook wel wat oefening en therapie gebruiken om eens wat vlotter en flexibeler in beweging te komen. EdithSchippers Ons moderne stelsel van particuliere zorgverzekeraars werd nog niet zo gek lang geleden opgezet om de stijgende kosten in de gezondheidszorg te beteugelen. Alleen met de invoering van de onvolprezen marktwerking, de neoliberale Haarlemmer olie voor alle maatschappelijk leed en ongemak, zou dat gaan lukken. Als ik zo eens op mijn levensjaren terugkijk en ik zou de grafiekjes van de kosten van de gezondheidszorg in ons land daarnaast leggen, zou het mij toch niets verbazen als zou blijken dat de kostenstijging in reële bedragen sinds 2000 die van de 50 jaar daarvoor naar de kroon steekt of zelfs overstijgt. Daar lijkt het roer toch ook wat hardnekkig vast te staan en maar niet om te willen. Maar ja, daar schijnt onze minister Schippers, die zegt daar inmiddels ook tabak van te hebben, nu hard aan te werken? univelogo Deze klaagzang werd mede mogelijk gemaakt door Univé. Een jaar lang de sponsor van mijn vastgelopen schouder. Maar het is natuurlijk gewoon maar weer zo'n voorbeeldje van ambtelijke molens waar we tegenwoordig menigeen in stad en polderland over horen klagen.

Monday, April 8, 2013

Op de damesfiets?

Terwijl ik vanmorgen bij het ontbijt de krant eens doorblader valt mijn oog op een artikel over ‘de gevoelige kwestie van de stang van de herenfiets’. Daarin lees ik dan dat het hoog tijd wordt om de damesfiets eens stevig te promoten onder de mannenbroeders.
Hoezo dat dan?
Wel het schijnt dat we met z’n allen aanzienlijk ouder, grijzer en ook stijver aan het worden zijn en dat dat ons er toch niet van weerhoudt om op de fiets te stappen. En met name het bestijgen en afstappen van het ‘stalen ros’ blijkt regelmatig de aanleiding tot de nodige buitelingen en ongelukjes als gevolg van een niet meer geheel optimale coördinatie. Het artikeltje rept van ‘de strammer wordende man die het steeds lastiger vindt het been over de bagagedrager te zwaaien’.
Enekel cijfers:
Jaarlijks worden zo’n 18 duizend oudere fietsers na een ongeluk behandeld en overlijden er 120. Bij veel fietsongevallen zijn geen andere verkeers deelnemers betrokken.
Wel eenvoudig zat! dan gaan we toch op fietsen zonder stang ofwel damesfietsen rijden? Maar dat blijkt dan toch iets gecompliceerder te liggen dan ik in zomaar mijn naïviteit kon bevroeden. Zoals de titel van dit krantenstukje al aangeeft blijkt die stang van de herenfiets een gevoelige kwestie. Nu weet iedere man die weleens wat ongelukkig op zo’n stang terecht gekomen is dat we hier inderdaad van bepaalde gevoeligheden kunnen spreken. Maar waar het om het alternatief van de damesfiets gaat blijkt het een vorm van mannelijke schroom te zijn die opeens een behoorlijke hardnekkig obstakel vormt.
De Fietsersbond raadt mannen van zekere leeftijd aan om ‘een fiets zonder stang’ te nemen maar constateert dat dat erg gevoelig ligt. Ook volgens Fietsberaad moet de damesfiets sociaal acceptabel worden. De zegsman van deze club wijst er op dat zo’n ommezwaai vooral subtiel en beslist niet-stigmatiserend aangeprezen dient te worden. Bijvoorbeeld door alle ministers op een damesfiets te laten rijden. Nu hadden wij niet zolang geleden een minister die altijd op de fiets naar zijn werk ging maar die reed, in stijl, op een gedegen herenfiets. Donneropfiets Gevraagd naar wat de zegsman van Fietsberaad zelf zou doen wanneer hij aan een nieuwe fiets toe is:
‘Eh, ik denk dat ik toch geneigd zou zijn er eentje met een stang te nemen. Ja, ik koop toch ook geen jurk? Ik ben ook maar een mens. En het is niet zo dat het levensgevaarlijk is om met een stang te fietsen, hoor.’
Even een tekstfragment uit ‘Ik wou dat ik maar biljarten kon’ van de onvolprezen bard Cornelis Vreeswijk:
Ik zie helemaal geen paters meer Maar dertig jaar geleden Toen vielen ze op in het verkeer Omdat ze altijd heen en weer Op damesfietsen reden Men zegt, dat ze nu in burger zijn Incognito, met het heilig schrijn Dat hebben we niet in Zweden Daar eten we zalm en berenvlees En eens in de week twee dominees
En dat zong ie ook al meer dan dertig jaar geleden; dus kun je nagaan hoe lang het geleden moet zijn dat hier die paters altijd maar op damesfietsen heen en weer reden. pateropfiets Dan moest ik in het kader van deze promo ook maar eens uit de kast komen. Ik rijd namelijk ook al ruim dertig jaar op damesfietsen. Weliswaar met een niet al te lange onderbreking waarin ik mij op de ligfiets voortbewoog. En in de wereld van de ligfiets maakt men geen principieel onderscheid tussen heren- en damesfietsen en al zeker niet in de vorm van een extra stang zoals in geval van de bukfiets. En mijn reden om het zonder die stang te doen? Wel, ik placht destijds mijn boodschappen en kratjes bier met de fiets te vervoeren en nadat de truc van het kratje even loslaten, snel een been er overheen zwaaien en op het zadel landend snel het kratje, dat even los achterop de bagagedrager rustte, met de andere hand dan die aan het stuur nodig was weer vastgrijpend om het in balans te houden, een keer falikant mislukte, besloot ik, tussen de scherven en opengebroken flesjes bier op straat zittend, die stang vaarwel te zeggen. Sinnerligfiets En sindsdien rijd ik dus op damesfietsen. Meestal oude al dan niet rammelde barrels en momenteel op een wat degelijker exemplaar. Mijnfiets

Friday, April 5, 2013

Zonde

De nieuwe CD van Freek de Jonge heet ‘Zonde’. Dat is wel een mooie titel zo in de maand van de filosofie, waarvan het thema dit jaar luidt: Schuld en boete. Die CD zal op 19 april in het DeLaMar Theater gepresenteerd worden. Vanavond zagen we een try-out van dit programma van opa de Jonge in Het Vereenigingsgebouw.
freek_de_jonge
Zonde
Achteraf is alles zonde Zonde dat je het deed Zonde dat je het liet Het blijft eeuwig zonde Of je het doet of niet
Freek de Jonge