

Na twee dagen vrij veel groen met geel landschap doorkruist te hebben en behalve dat vooral veel auto’s en wat raststättes gezien te hebben, kwamen wij wat gaar en afgereisd in Wenen aan.
Daar checkten we in in het Courtyard by Marriot Schonbrunn.Vervolgens namen we de U-bahn naar Karlsplatz om van daar uit de de nog drukke binnenstad in te wandelen en een stekkie te vinden om onze eerste Weense maaltijd eens te nuttigen. Zo’n stekkie vonden we op de Neuer Markt.
Na de maaltijd begon het al te schemeren en liepen we nog een stukje verder de stad in. En zo kwamen we midden in het centrum bij de Stephansdom. De voorgevel werd op wat mysterieuze wijze verlicht en we zagen er nog mensen naar binnengaan. Dat deden wij dan ook maar eens.
Ook eenmaal binnen zagen we het interieur van de kathedraal in een veelkleurige lichtshow gedompeld en werden we verrast door bijzondere klanken.
We keken elkaar eens aan en zeiden: hoor jij dat ook? Zijn dat geen Corsicaanse klanken die we daar doorheen horen klinken?
We hoorden de ene keer elkaar afwisselend en op andere momenten samenspelend een akoestische gitaar, een elektrische gitaar, een cello, een orgel, een fagot en een vrouwelijke zangstem.
Het was een bijna sprookjesachtig geheel van geïmproviseerde muzikale klanken in een deels verduisterd en deels veelkleurig typisch rooms katholiek kerkinterieur. De beschenen zuilen en beelden van steen leken welhaast een stofuitdrukking van fluweel te hebben gekregen.
De zangstem, die we al eerder hoorden, bleek inderdaad afkomstig van van een Corsicaanse zangeres; Battista Acquaviva.
We waren nietsvermoedend de opening van een kunstzinnge manifestatie binnengewandeld die zo te zien door nog iets van een hondertal bezoekers werd bijgewoond. Dat bleek een aangename en welhaast betoverende verrassing. Leuk en bijzonder om een vakantie zo te beginnen!
Dit schouwspel in klank en kleur droeg de titel ‘Chromotopia St Stephan’ van Victoria Coeln.
Een Via activa waar zeven vrouwelijke heiligen een verlichte dialoog zouden moeten aangaan met zeven geciteerde en eveneens vrouwelijke mystici, kunstenaressen, activisten en en denkers, te weten: Elfriede Jelinek, Edith Stein, Hannah Arendt, Hildegard von Bingen, Angela Kraus, Waris Dirie en Rosa Luxemburg.
Now, I’m liberal but to a degree, I want everybody to be freeom daar direct aan toe te voegen:
But if you think that I’ll let Barry Goldwater Move in next door and marry my daughter You must think I’m crazy! I wouldn’t let him do it for all the farms in CubaI shall be free No. 10 by Bob Dylan
De mens is een redelijk en een zedelijk wezenDie al dan niet vermeende redelijkheid, en dat lijkt voor zich te spreken, verwijst naar onze ratio, ‘common sense’ of boerenverstand, maar evenzeer naar billikheid en rechtvaardigheid. De zedelijkheid verwijst enerzijds naar het gegeven dat we sociale wezens, om niet te zeggen kuddedieren, zijn die als leden van een gemeenschap bepaalde zeden, gewoonten, usances, tradities met elkaar delen; en anderzijds naar het gegeven dat we zogeheten ‘moral agents' zijn, die veelal onverwacht en ongevraagd voor ethische dillemma’s komen te staan en zich derhalve weleens vragen over en rond ethiek willen stellen.
Ik ben Rooms-katholiek gedoopt, gereformeerd opgevoed en sinds mijn 13de jaar weet ik het allemaal niet zo goed meer.
Hazel Henderson - Love Economy from Complementary Currency on Vimeo.
Dag van viering van de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse, van de hoop op een rechtvaardige samenleving. Begonnen in 1889 als herdenking van de moord op demonstrerende stakers, in Chicago in 1888. Zij droegen voor het eerst een rode vlag mee.In de Volkskrant lees ik er een artikeltje over; met op z'n minst een wat ironische en wrange bijsmaak. Het artikel is van de hand van Marc Peeperkorn. Boven de kop 'Links krijgt geen voet aan de grond in crisis' met ondertitel 'Alle ellende lijkt een ideale voedingsbodem voor het rode ideaal. Niets is minder waar.' staat heel quasi objectief vermeld: Analyse Europese werkloosheid
Er zijn zeker investeerders, bankiers en ondernemers die verlies hebben geleden door de crisis. De bijdrage van de 'arme' burger om de bestaande systemen te schragen, spreekt echter tot de verbeelding. De banken zijn gered met 4.500 euro aan kapitaalinjecties en garanties via de schatkist. Daaruit worden eveneens twee Europese noodfondsen van ruim 1.250 miljard gefinancierd. Niet het merg maar wel de bodem van schatkist is bereikt. Het verhaal van de rechten en de plichten valt voor de 26,5 miljoen werklozen wat eenzijdig uit. De plicht om een baan te zoeken bestaat, het recht op werk niet. In Griekenland is bijna 60 procent van de jongeren werkloos. Voor hen wacht op de Brusselse tafels een indrukwekkende stapel banenplannen op uitvoering.Nog wat werkloosheidscijfers:
27,2 miljoen Griekenland 26,7 miljoen Spanje 6,4 miljoen Nederland en 5,7% miljoen Europese jongeren zouden op zoek zijn naar een baan.Dat laatste cijfer zou ik toch eerder hoger inschatten, maar hoe dan ook zijn we getuige van de geboorte van wat je zou kunnen noemen een 'verloren generatie'.