Sunday, June 9, 2024

Een feestje?

In de media is men momenteel alom druk doende om de uitslagen van de Europese verkiezingen bekend te maken en te duiden. Bij recente verkiezingen hoorde ik telkens de de loftrompet over het feest van de democratie blazen. Die kreet hoor ik nu, behalve bij radicaal rechts, nu nauwelijks meer vallen.

Voor mij als uitgesproken pro-Europeaan voelt dit bepaald niet als een feestje. Ik vrees echter dat deze hele ontwikkeling in Europa richting populistisch en extreem-rechts in het Kremlin wel degelijk als een feestje wordt ervaren. Poetin en de zijnen lachen in hun vuistjes.

 

Tuesday, May 28, 2024

Na 32 jaar al oud?

 Wel een beetje raar … 32 jaar … klonk het in de 80er jaren volgens een bekende hit van Doe maar. In het decennium daarna kwamen Marian en ik elkaar tegen en dat gebeurde op de dag af nu 32 jaar geleden. Wij waren toen de 32 al ruim gepasseerd en kunnen dus inmiddels bepaald niet jong meer genoemd worden. De 28ste mei viel destijds op Hemelvaartsdag of andersom. Dit jaar viel Sies klimop, zoals ze in Vlaanderen zeggen, bijna drie weken vroeger. En wel op 9 mei, toen wij in, wat wel het mooiste dorp van Vlaanderen heet te zijn, Oud Rekem vertoefden. Genoeg reden voor een feestmaal dus. Dus trokken deze oudjes in Oud Rekem op naar de Oude God om bij Le Philippe ons 32ste jaar samen culinair in te luiden.

Nee, het is geen blasfemie dat we op Hemelvaartsdag bij de Oude God aten. Het straatje dat je hier op de foto ziet heet zo. Over 32 jaar gaat dat vast niet meer lukken, dan zullen we wellicht toch bij de echte aan moeten kloppen.

Ach wat heet oud? Bij ons in familie hoorde ik vroeger wel: weet je wie er oud is?; de duvel, die is oud en z'n moer nog ouwer!