Thursday, April 8, 2010

Filosofie; dienstmededeling (3)

Vanmiddag maar eens het aprilnummer van Filosofie Magazine gekocht. Het extra dikke themanummer over vrijheid. Kan ik mij deze maand van de filosofie eens op het maandblad van de filosofie storten en eens bedenken hoe het met mijn vrijheid is gesteld.
Zoals het redactionele commentaar zegt: Vrijheid is het meest belangrijke en tegelijkertijd meest betwiste woord van deze tijd.



Dat vrijheid als problematisch ervaren wordt ligt op een bepaalde manier misschien wel in de aard van het beestje besloten. Maar het heeft voor mijn gevoel op dit moment in de geschiedenis uitgerekend op deze plek op de aardbol toch ook wel iets bizars en onwerkelijks; het lijkt soms wel of we er teveel van hebben en uit verveling, domheid, verlegenheid, leeghoofdigheid, ballorigheid en vul zelf verder maar in, van de weeromstuit niet weten wat er mee aan te vangen. Enigzins analoog aan de keuzestress die symptomatisch lijkt te worden voor onze cultuur en per definitie nauw samenhangt met het hoe of al dan niet ervaren van vrijheid.

No comments:

Post a Comment