Sunday, May 11, 2014

De koopman of de dominee?

De knuffellama komt naar Nederland
lees ik op de voorpagina van de krant.

Boven het artikel verder in de krant over het opbloeiende polderboeddhisme lees ik dat de Dalai Lama populairder is dan ooit en drie dagen ons land aandoet. Dat zou dan een 'verschrikking' voor het kabinet-Rutte heten te zijn, want hoe kun je China zo nog te vriend houden?

dalai-lama

Onderaan de pagina nog een artikeltje over hoever de hand van China reikt:
Analyse
Koopman en dominee


Hoe zorg je ervoor dat je China te vriend houdt en de Dalai Lama niet schoffeert - het kabinet zit in een lastig parket.
Hij zal dus niet door Rutte, koning of koningin ontvangen worden op Schiphol maar door Harry van Bommel, een kamerlid van de SP.
Premier Mark Rutte heeft vrijdag ontkend dat de handelsrelatie met China zwaarder weegt dan een ontmoeting met de geestlijk leider van de Tibetanen, zoals de Noorde premier donderdag wel eerlijk heeft opgebiecht. Het driedaagse bezoek van de dalai lama maakt weer eens duidelijk hoezeer de koopman en de dominee om voorrang strijden in de Nederlandse buitenlandpolitiek. De miljardenhandel met China staat mogelijk op het spel als Nederland al te veel egards toont aan iemand die door Peking wordt beschouwd als separatist en terrorist.
...
De Chinese president Xi Jinping heeft Rutte eind maart - tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland - persoonlijk gezegd dat China een ontmoeting met de dalai lama 'ongewenst' vindt. Volgens de premier heeft het kabinet daarna 'een eigen afweging gemaakt'en hebben handelsbelangen daarbij 'geen rol gespeeld'.
...
Volgens Rutte is het als premier onnodig om de dalai lama te ontmoeten, omdat het gaat om een 'privébezoek'van een 'geestelijk leider' en niet van een politiek leider.
Dat het kaabinet worstelt met het besluit, blijkt wel uit het feit dat PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zaterdag wél een ontmoeting heeft met de dalai lama tijdens zijn privébezoek dus.
...
Timmermans, die mensenrechten hoog in het vaandel heeft staan, zal zaterdag op zijn lip moeten bijten om China niet openlijk te schofferen door over mensenrechtenschendingen in Tibet. Nederland werpt zich bij andere gelegenheden juist graag op als hoeder van de internationale rechtsorde.
'We willen te graag economisch vriendjes blijven met China', zegt SP-Kamerlid Van Bommel. Volgens hem heeft het besluit om de Tibetaan niet op het hoogste niveau te ontvangen 'iets onderdanigs, het is bij voorbaat al capituleren'.
Het valt ook niet mee om als politicus zowel diplomatiek als open en eerlijk te zijn, vooral wanneer het zo overduidelijk is dat jouw inborst bij uitstek gekenmerkt wordt een koopman en een dominee die zo'n beetje permanent met elkaar in strijd zijn.
Tja, geloof en politiek blijven toch maar een ongemakkelijke combi en ik vraag me af of er nog mensen zijn die onze premier nog geloven wanneer hij weer breedlachend zijn commentaren voor microfoon en camera ten beste geeft?
Rutte die met zijn nogal verschillende Europa-verhalen in Nederland of in Brussel bepaald geen toonbeeld van geloofwaardigheid is wordt er hier beslist niet geloofwaardiger op. Afgaande op zijn luchtige goedlachsheid deert zijn ongeloofwaardigheid hem geenszins en lijkt zijn motto: don't worry, be happy en als je haar maar goed zit!
Daarin heeft ie dan toch in zekere zin ook wel weer iets met de Dalai Lama gemeen: Toch heb ik het gevoel dat het mens- en wereldbeeld van Rutte en dat van de Dalai Lama net zo zeer verschillen als dat van de koopman en dat van de dominee. De Dalai Lama zelf, die hier in ons land tienduizenden mensen zal toespreken over menselijke waarden als 'tolerantie en mededogen', laat weten wel begrip te hebben voor dergelijke overwegingen en belangen en wil geen enkele regering in verlegenheid brengen. my-religion-is-very-simple-dalai-lama

No comments:

Post a Comment