Saturday, May 26, 2012

Op een mooie sinksendag ...Na Siesklimop wordt het ook altijd weer Sinksen.
Dat is Vlaams voor Pinksteren. Vaak is het mooi weer met Sinksen. En die dagen lenen zich dan ook bij uitstek om eens een feestje te vieren. Zoals bij onze zuiderburen bijvoorbeeld de Sinksenfeesten in Kortrijk. Dan is ook de opening van de Antwerpse Sinksenfoor.Ook in noordelijke lage landen willen we met Pinksteren hier en daar wel een feestje bouwen.
In de Zaanstreek hebben ze er daarvoor zelfs nog maar een derde pinksterdag aan vast geplakt. Pinksterdrie heet die dinsdag dan.

Dan valt er genoeg te doen, maar je kunt ook een bokkie gaan kopen in Purmereutel.
Er zijn volop blogs en websites te vinden die graag van deze inmiddels zo'n 440 jaar oude traditie willen vertellen. Als je die dag een brood wilt kopen moet je even niet bij de bakker in Assendelft zijn. En mocht je zelf van plan zijn om bokkies te gaan kopen of verkopen, vergeet dan na het afrekenen met de kastelijn niet om de beestenboel mee naar huis te nemen.Een traditie-in-wording van aanzienlijk geringere leeftijd, maar landelijk wel wat bekender is die van Pinkpop. Sinds 1970 en inmiddels het langstlopende jaarlijks terugkerende popfestival ter wereld. Een internationaal vermaard festival en dit jaar mag The Boss aka Bruce Springsteen de show weer stelen.

Maar voor het zover is wordt er hier in het Noord-Hollandse ook nog zoiets als luilak gevierd. Ook een oude traditie die op deze site een niet-christelijk feest wordt genoemd. Dan probeert de jeugd met zoveel mogelijk lawaai en tumult iedereen op een inderdaad zeer onchristelijk tijdstip uit de veren te krijgen op straffe van met zeep of erger volgekliederde ramen voor de hardnekkige luilakken.
Dat was dus vanmorgen. En wij hebben weer eens helemaal verzuimd de bel uit te zetten en hebben toch van het hele luilak weer niets gemerkt. Zo geeft het slijten en in onbruik raken van bepaalde tradities heus niet altijd reden tot klagen. Elk nadeel hep z'n voordeel, zou je kunnen zeggen.Sinksen of pentekoste staat voor vijftigste en dat het vijftig dagen na Pasen wordt gevierd.
Zoveel smaken hebben we niet en daarom vieren wij ons feestje deze Pinksteren morgen maar met een etentje bij DeVijfdeSmaak.
En ons feestje is dan ter ere van het feit dat Marian en ik elkaar deze tweede pinksterdag precies twintig jaar geleden voor het eerst ontmoetten.Hieperdepiep, op een mooie sinksendagsamen in de zon!

No comments:

Post a Comment